Днес празнуваме Свето Богоявление или иначе казано Йордановден. Според християнската

...
Днес празнуваме Свето Богоявление или иначе казано Йордановден. Според християнската
Коментари Харесай

Йордановден е! Безчет красиви имена празнуват, а традициите и обичаите повеляват да…

Днес честваме Свето Богоявление или другояче казано Йордановден. Според християнската вяра този ден е отдаден на Кръщението на Исус Христос в река Йордан и е един от най-тържествените църковни празници. Смята се още за ден на светлината и просвещението.

Отбелязва се от православния канон с празничен водосвет. След ритуалното кръщаване на водата свещеникът хвърля кръста в реката или в морето. Мъжете се спускат да го вземат. Вярва се, че в случай че кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът - здрав.

Още в ранно утро преди изгрев слънце по традиция девойките и дамите отиват да налеят прясна " кръстена " вода. На потока или край кладенеца те измиват домашната икона и палешника на ралото. Измиват и лицата си за здраве. В Средните Родопи на Йордановден се извършва обичаят " хаскане ". Той се заключава в обредното изкъпване на всички сгодени моми, на младите булки и младоженците, които за първи път посрещат Водици в нов обществен статус. Къпането се прави от мъже- " хаскари " или " къпинчари ". Те подмятат три пъти нагоре младоженеца, водят го на реката или на чешмата да го намокрят. Онзи, който не желае да бъде окъпан, би трябвало да се откупи с пари и почерпка.

В Македония Богоявление и идващият ден - Ивановден, се назовават " Мъжки " и " Женски водици " (Прилепско) и се свързват с обичая " Водичарки ". Водичарките са моми в предбрачна възраст, които обикалят на групички по домовете и извършват специфични " водичарски " песни. По своето наличие тези песни припомнят на коледарските и на лазарските и са предопределени за всеки обособен член на фамилията. С тях момите пожелават здраве, дългоденствие и благоденствие на домочадието. В региона на град Битоля вечерта на Богоявление се прави обредното припяване на китки и пръстени, в което вземат участие девойките за женене. За задачата те украсяват един гюм с зеленина и от горната страна му слагат покривало. Обичаят е прочут с названието " тайани ".

Имен ден честват всички с имената Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордан, Йордана, Йорданкa, Найден и Теодосий.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР