Днес празнуваме св. Евстатий Плакида и семейството му. Имен ден

...
Днес празнуваме св. Евстатий Плакида и семейството му. Имен ден
Коментари Харесай

Палим свещи за Св. Евстатий, за стройните и издръжливите

Днес честваме св. Евстатий Плакида и фамилията му. Имен ден имат Евстати, Евстатия. Името Евстати има гръцки генезис и значи устойчив, строен.
Евстатий Плакида е римски пълководец, живял през втората половина на първия и първите десетилетия на втория век. Покровител е на ловците.

Според преданията, Евстатий приема християнската религия, след една преживелица. По време на лов, сред рогата на преследвания от него елен, се появява облика на разпънатия Христос, който му споделил: „ Плакида, за какво преследваш Мен, който желая твоето избавление? “.

Тогава върнал вкъщи, Евстатий приел християнството дружно със жена си Теопистия и синовете си Агапий и Теопист. Живота на Евстатий бил добър и спокоен, само че скоро почнали тестванията му.

Загубил благосъстоянието си, приятелите също го изоставили и той отпътувал за Египет със фамилията си, с цел да стане елементарен служащ. Там обаче го чакат нови неволи, бандит отвлича жена му, а синовете му се изгубват в пустинята. След дълги години на труд и беднотия, ориста или Бог още веднъж го награждават.

Повикан е още веднъж в римската войска като пълководец, с цел да води война сполучливо в борби по време на император Траян като главнокомандващ. По това време намира и фамилията си, което е съумяло да се измъкне от похитителите си при щастливи условия, евентуално защитавани от звездите.

По време на празниците в чест на успеха, новият император Адриан, правоприемник на Римската империя след Траян, взема решение да извърши тържествено жертвоприношение. Поканеният Евстатий, отхвърля да принесе жертва на езическите богове и афишира, че е християнин. Императорът лишава от Евстатий военния му ранг и осъжда него и фамилията му да бъдат хвърлени на арената на Колизеума, с цел да станат храна за лъвовете.

За изненада на всички Евстатий, жена му и синовете му остават недокоснати от зверовете. Тогава Адриан заповядал те да бъдат изгорени живи в нагорещена пещ, в която те одобряват мъченическата си гибел. Телата им останали невредими в огъня. След това били заровени с почести през 126 година.

Светите мощи на великомъченици – Евстатий, и фамилията му, се намират в Рим, в църквата „ Св. Евстатий “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР