Днес празнуваме Ивановден. Православната църква почита днес свети Йоан Кръстител -

...
Днес празнуваме Ивановден.
Православната църква почита днес свети Йоан Кръстител -
Коментари Харесай

Св. Йоан Кръстител

Днес честваме Ивановден.

Православната черква уважава през днешния ден свети Йоан Кръстител - последния старозаветен оракул, кръстителя на Иисус. Празникът, прочут като Ивановден, е един от най-тачените в България.

Според статистиката Иван е второто по известност мъжко име у нас, Иванка също е второто най-разпространено име измежду дамите.

Ритуалите на 7 януари са в чест на Свети Йоан Кръстител. Според българските обичаи на този ден се къпят обредно за здраве младоженците, сключили брак преди една година. Кумът ги пръска с вода, а по-късно всички му гостуват. Младото семейство носи в подарък вино, кравай, месо. На Ивановден коледарите водят своя " цар " на чешмата и го окъпват, а той ги гощава. На трапезата се поставят: варено жито, боб, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле и други Именниците също одобряват посетители.

В някои краища на България всяка година на този ден още от сутринта младите мъже изчесват конете си. Подрязват опашките им и оплитат по една дебела плитка, като в горния край връзват огромен хубав пискюл, изработен от алена и бяла вълнена прежда.

На челото на коня връзват по три дребни пискюла. Поставят им нови юзди, украсени с висулки от разноцветни мъниста, Мятат на гърбовете на конете нови седла. Напетите и пременени мъже яхват празнично украсените коне и препускат из града.

Други радостни компании се возят с шейни с по два коня - от единия до другия завършек на града. Всеки желае да се повози на Ивановден, тъй като е за здраве.

Водата играе основна роля в прогонването на неприятните сили по това време на година, за което очевидно не е бил задоволителен един ден. Затова и 5, 6, 7 и 8 януари се честват един след различен, обединени от водните обредите. В случая националното поверие е свързало църковния обряд за кръщаване на водата, който има евангелски генезис, както и с античния фетиш към водата и вярата в нейните особени качества.

Много значим аспект от традициите Ивановденските традиции и ритуали е появяването в ранно утро на маскирани и предрешени мъже с маски, които преминавайки от дом на дом, по-специално в северна България, само че като цяло в цялата страна, със своите игри, музика и ритуали донасят многообразие. Има наслада и сигнал, че е време студът и снегът да дадат място на първите пролетни лъчения и цялостното прекосяване на Българската земя към ново начало. Кукерските игри и ритуали са самостоятелни за всеки регион, само че като цяло задачата им е да прогонят злите сили(били те и застояло тримесечно зимно настроение) и да да донесат здраве и благодат за идната година.

Св. Йоан освен предсказал идването на Спасителя на земята и подготвил юдеите за упования Месия, само че и разпознал и показал Исус като делегат на Бога и му дал Свето кръщение във водите на река Йордан.

Празнуват: Иван, Иво, Йоан, Ивайло, Иванка, Ивана, Ива, Инна, Йоана, Йоанна, Иванета, Ивелин, Ивелина, Ивайла, Ивет, Ивета, Ивон, Ивона, Ивалин, Ивалина, Иванина, Ивая, Ванга, Ванина, Ваньо, Ваня, Калоян, Йовко, Йовчо, Йовка, Йовелина, Йото, Йонко, Йонка, Яне, Яна, Жан, Жана, Жанет.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР