Днес Православната църква почита Свети мъченик Трифон. Празникът е известен

...
Днес Православната църква почита Свети мъченик Трифон. Празникът е известен
Коментари Харесай

Трифон Зарезан е! Красиви имена празнуват заради пазача на лозята

Днес Православната черква уважава Свети страдалец Трифон. Празникът е прочут още като Трифон Зарезан или Трифоновден.

Под това име е прочут измежду българите първият ден от Малкия Сечко (февруари). Според православния църковен календар денят е отдаден на св. Великомъченик Трифон, който е роден към 225 година в Малоазийската провинция Фригия.

Народният празник се назовава още Трихун, Трифко, Трифон алкохолик или Трифон чипия, заради общоизвестната легенда за светеца, който отрязал носа си, когато отишъл да зарязва лозите. Отколешни времена българите почитат св. Трифон като настойник на лозарството и винарството. В деня на неговия празник се прави ритуалното зарязване на лозята.

Още в ранно утро стопанката омесва тесто и изпича самун, който постоянно украсява пластично. От тестото тя моделира лозници с натежали от плод гроздове. Приготвя пълнена с ориз или булгур кокошка. Поставя хляба и гозбата в нова шарена торба и я дава на лозаря дружно с бъклица вино. Изпратени тържествено, мъжете се насочат към лозята. Щом всеки собственик дойде в своето лозе, той се обръща към слънчевия изгрев и се прекръства три пъти. После отрязва първите три пръчки и полива мястото с алено вино, светена вода и пепел, непокътната от бъднивечерската софра. Едва по-късно стартира зарязването на лозите. След като приключат работата си, мъжете си устройват шумни веселби и гуляи. Преди да седнат на общата софра посред лозята, те си избират " цар ", който назовават с името Трифон. Най-възрастният от лозарите слага в средата на трапезата босилекова китка, увита с червен вълнен конец и три лозови пръчки. После той подканя присъстващите: " Който е цветущ, дано поеме китката и да стане цар на лозята! " Онзи, който желае да поеме ролята на Трифон, взема китката и останалите го поздравяват с " Честито ти Трифонство " или с " Честито царство ". На главата на царя мъжете слагат " корона " от лозовите пръчки, които са отрязани на първо време. Качват своя цар на каруца, която самите те теглят и по този параден метод обикалят лозята. През цялото време царят благославя да се роди повече грозде и годината да е плодовита. Често някои от мъжете се скриват зад лозниците и питат: " Трифоне, виждаш ли ме? " А царят отвръща: " Наесен никак да не те виждам от грозде! " След като си пийнат и хапнат порядъчно, лозарите се завръщат в селото, носейки на плещи своя цар. С него те обхождат къщите, като на всички места ги черпят с ракия и вино. Вечерта царят на лозята кани всички мъже в своя дом, където жена му е приготвила към този момент богата софра. По традиция той е задължен да почерпи и нахрани всички участници в зарязването. Вярва се, че в случай че царят и мъжете не си попийнат добре, реколтата от грозде и вино няма да бъде задоволителна.

Във връзка с обредното зарязване на лозите е зародила и практиката на Трифоновден да се заплашват плодните дървета, които не раждат. В ранно утро на празника, още преди да е изгряло слънцето, двама души отиват при дървото. Единият - нормално стопанинът, замахва с брадвата и заплашва с думи фиданката, че ще я отсече. Другият го възпира да стори това, като го убеждава, че през тази година дръвчето ще даде плод.

ОЩЕ ЗА ПРАЗНИКА:
Свети Трифон се смята за надзирател на лозята и празникът е в негова чест. Празнуват освен лозарите, само че и градинарите и кръчмарите. Рано сутринта стопанката омесва самун - свеж или квасник. Освен това сготвя и кокошка, която по традиция се цялостни с ориз или булгур. Кокошката се вари цяла, а по-късно се припича на саджак. В нова вълнена торба се поставя питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това още веднъж се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този обред се назовава " зарязване ". След това всички се събират и избират " царя на лозята ". Едва тогава стартира общо пиршество. " Царят " е окичен с венец от лозови пръчки, който носи на главата си и с различен венец, който поставя през раменете си. Той сяда на колесар. Лозарите теглят колесаря и под звуците на гайди, гъдулки и барабан се насочат към селото или града. Там стопират пред всяка къща. Домакинята на дома изнася вино в бял казан, дава на първо време на царя да пие, след което черпи и хората от свитата му. Останалото вино в котела се плисва върху царя и се изрича благословията: " Хайде, дано е благодат! Да прелива през праговете! " Царят дава отговор на благословията " Амин ". След като стигне до своя дом, царят се преоблича с нови облекла и окичен с венците на главата и през раменете си, той сяда на дълга софра да посрещне хора от цялото село. Затова за цар на този празник се избира състоятелен човек. Следващите два дни, наречени във фолклора " трифунци ", се почитат за предотвратяване от вълци. Тогава дамите не режат с ножици, с цел да не се разтваря устата на вълка, не плетат, не предат и не шият. Приготвят ритуален самун и откакто раздадат от него на съседите, поставят залъци от хляба в кърмата на животните - за предотвратяване и на добитъка и на хората от вълците.

Колкото до празничната софра на Трифон Зарезан, тя би трябвало да бъде приготвена с нужното внимание от страна на домакинята. Още в ранни зори тя става, с цел да подготви прясна пита. За задачата са нужни само 1 кг бращно и 1 чаена лъжичка сол. Брашното се пресява, с цел да остане единствено най-чистото от него. След това би трябвало отмерено да го посолите и да замесите от него тесто, като прибавите 2 чаени чаши хладка вода. Месете тестото до момента в който стартира да образува шупли. След това направете пита, която изпечете в добре загрята авансово фурна. След като питата е подготвена, покрийте я с памучна забрадка, с цел да не изсъхне кората й.

Освен питката и пълнената кокошка на празника на Трифон Зарезан можете да предложите печени ядки от орехи, лешници, фъстъци или сушени плодове. Добре е да знаете, че ядките могат да бъдат и захаросани. За задачата би трябвало да прибавите малко захар върху тях и да ги изпечете в умерена фурна. Сушените плодове пък се оферират поръсени с пудра захар и ром. Виното също е наложително за този празник. През зимата и в студените дни се предлага алено вино, а през летните топли дни - бяло. Червеното вино се сервира със стайна температура. Обикновено в дребните градове и села то се съхранява в маза или мазе. Затова е добре да го извадите малко преди да дойдат гостите ви и да седнете на трапезата. " Напитката на боговете " се сервира с главното ядене, само че можете да я сервирате и с десерта. Казват, че каквото вино има на трапезата на Трифон Зарезан, такова вино ще дадат лозите през годините. Затова почерпете гостите си с най-хубавото вино - ще го познаете по синджира, който се образува в горната част на чашата, когато наливате от бутилката.

На идващия ден е добре да предложите лека храна, тъй като празникът на Трифон Зарезан е прочут с изобилието на масата. Подходящи артикули са печените на фурна картофи, препоръчани с масло и сирене, омлети или бъркани яйца, туршии и варени зеленчуци. Добре е да предвидите и плодови сокове или сиропи от компоти за мъжете, които са препили на предходния ден. Това ще усъвършенства положението им и ще избистри мозъка им.

Днес имен ден честват всички с имената Трифон, Трифонка, Лозан, Лозанка, Секул, Маламка и всички лозари .
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР