Днес православната църква почита поклонението на честните вериги на свeти

...
Днес православната църква почита поклонението на честните вериги на свeти
Коментари Харесай

Мъжете с необикновено име празнуват днес, почитаме веригите на Свети апостол Петър

Днес православната черква уважава поклонението на честните вериги на свeти деятел Петър.

Ирод Агрипа хвърлил деятел Петър в тюрма, като възнамерявал след Пасха да го изведе пред народа. Но в нощта, когато щели да го извеждат, окован в две вериги, Ангел Господен го събудил. Станал, веригите паднали от него и Ангелът го извел на открито. Учениците му съумели да се снабдят с веригите и те били излъчени през вековете.

Днес се отдава респект на подвига на деятел Петър.

Имен ден честват всички мъже, които носят забавното име Ромил.

Поклонение на честните вериги на свети деятел Петър
Когато Ирод Агрипа І видял, че убийството с меч на св. ап. Яков, брат Йоанов, се понравило на юдеите, той хванал и Петър през дните на празника Безквасници, задържал го и го хвърлил в тюрма, като го предал на четири четворки бойци и мислел след Пасха да го изведе пред народа. Апостол Петър бил защитаван в тъмницата, а в същото време Църквата непрекъснато се молела Богу за него. А когато Ирод щял да го изведе, рез нея нощ Петър спял сред двама бойци, окован с две вериги, и стражи пазели пред вратата на тъмницата. И ето, ангел Господен застанал, и светлина блеснала в тъмницата. Ангелът побутнал Петър в хълбока, събудил го и рекъл: " Стани скоро! " И веригите паднали от ръцете му.

Разгневеният Ирод умълтвил всички стражи, които пазели Петър в тъмницата.

По-късно учениците на ап. Петър съумели да се снабдят с веригите на първовърховния деятел, и те били излъчени на поколенията в продължение на епохи като скъпоценна и чудотворна реликва. Вярващите получавали посредством тях излекуване от разнообразни заболявания.

Дошлата на поклонение в Йерусалим императрица Евдокия, брачна половинка на Теодосий Млади, получила тези вериги от патриарх Ювеналий. Евдокия незабавно изпратила едната верига в Цариградската черква " Свети Апостоли ", а другата – на щерка си Евдоксия, жена на западния римски император Валентиниан ІІІ. Евдоксия построила храм в чест на деятел Петровите вериги.

В чест на откритите вериги християнската черква и на Изток, и на Запад през V век открила празник на 16 януари за молитвено поклонение през тази древнохристиянска реликва.

Поклонение на честните вериги на свети деятел Петър
Свети деятел Петър бил хвърлен в тюрма и окован с две стоманени вериги по заповед на цар Ирод*. През нощта, когато той спял сред двама воини, ангел Господен го разбудил и като го побутнал по хълбока, го извел от тъмницата. Железните вериги паднали от ръцете на апостола, както за това се повествува в книгата “Деяния на светите апостоли " (Деян. 12:1).

* Тук се схваща Ирод Агрипа I, внук на Ирод Велики, иудейския цар, който умъртвил с меч свети деятел Иаков Зеведеев и желал да убие и деятел Петър. Управлявал Иудея по време на царуването на римските императори Калигула (37-41 г.) и Клавдий (41-54). Умрял, изумен от Ангел, от тежка болест, скоро след освобождението на деятел Петър от тъмницата. Бел.ред.

Вестта за чудесното освобождение на деятел Петър от оковите и тъмницата обиколила бързо цялостен Иерусалим. Няколко от вярващите взели скрито тези вериги, с цел да ги съхраняват, та като ги гледат, да имат пред себе си като че самия първовърховен деятел, който незабавно тръгнал за проповед на словото Божие в другите страни и не се завръщал в Иерусалим. Тези вериги получили целебна мощ от тялото на апостола, което било крепко обвързано с тях. Известно е, че превръзките за глава и кърпите на свети деятел Павел изцелявали заболявания и прогонвали нечисти духове, тъй като били пропити с потта му. Подобно деяние оказвали и веригите на свети Петър, тъй като в миналото компактно обхващали тялото на апостола.

С надълбоко страхопочитание вярващите почитали тези почтени вериги, въздавали им поклонение и усърдно ги пазели като скъпо завещание от жанр в жанр, като освен това всякога родителите обяснявали на децата, а те на своите деца, до какъв популярен пандизчия са се докосвали тези вериги и от чие тяло са осветени. Така от ръце на ръце те минали по завещание у светейшия Иерусалимски патриарх Ювеналий (патриарх Иерусалимски от 420 до 450 година, бел.ред.).

Когато благочестивата кралица Евдокия, брачна половинка на цар Теодосий Младши (византийски император, царувал от 408 до 450 година, бел.ред.) се прибирала в Цариград от Иерусалим, където за времето на пребиваването си построила доста църкви и украсила доста свети места със своите царски средства, патриарх Ювеналий й подарил, поради благочестието и любовта й към светинята, значително разнообразни духовни съкровища, измежду които и тези почтени чудотворни вериги на свети деятел Петър*.

* Честните вериги на свети деятел Петър се пазели в Иерусалим до 439 година, когато ги получила от патриарх Ювеналий императрица Евдокия. Бел.ред.

След завръщането си в Цариград Евдокия подарила едната верига на храма на свети деятел Петър, който се намирал навътре в Великия Софийски събор*, а другата изпратила в Рим на щерка си Евдокия, която била омъжена за римския цар Валентиниан III (римски император, царувал от 423 до 455 година, бел.ред.). Благочестива като майка си, Евдокия с обич приела този драгоценен подарък и като построила на Есквилийската планина храм в чест на деятел Петър, положила там веригата, дружно с откритата в Рим друга верига на светия деятел, в която го оковал по време на мъченията Нерон**.

* Тук се схваща основният събор в Константинопол, отдаден на София - Божията Премъдрост, издигнат от Константин Велики. Впоследствие този събор бил превъзходно обновен и уголемен от император Юстиниан Велики през 537 година В 1453 година, след завземането на Константинопол от турците, бил трансфорат в джамия. Юстиниановият храм “Света София” и през днешния ден е незабравим и най-величествен монумент на християнската архитектура от византийския жанр, най-процъфтяващата ера в неговото развиване.

** Нерон - римски император, царувал от 54 до 68 година По негова заповед свети деятел Петър бил предаден на мъченическа гибел (около 67 г.) Веригите, с които бил окован деятел Петър по заповед на Нерон, били открити в Рим във II в.

След това било открито да се прави празник на поклонението на тези почтени вериги на 16 януари*, в памет и чест на свети деятел Петър и за популярност на Христос, нашия Бог.

* Римският празник на веригите съществувал при започване на II в. При папа Александър (109-119 г.) като памет на веригите на деятел Петър в римската тюрма, които почитали и целували. По-късно този празник е освежен с изпратената от Иерусалим верига. Чествува се от Римската черква на 1 август.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР