Днес Православната църква почита паметта на Преп. Максим Изповедник. Той

...
Днес Православната църква почита паметта на Преп. Максим Изповедник. Той
Коментари Харесай

6 прекрасни имена черпят днес, почитаме велик закрилник на Православието

Днес Православната черква уважава паметта на Преп. Максим Изповедник. Той е един от най-големите и авторитетни църковни отци и учители на Православието.
Той е разгорещен бранител на чистотата на православната религия, запечатал верността си към нея с мъченическия героизъм на изповедничеството.
В своето богословие св. Максим създава православното обучение за двете воли, съответстващи на двете естества - Божествено и човешко, в Богочовешката Личност на Сина Божий Иисус Христос, и по този начин става изразител на догматическата истина на Вселенската черква против монотелитската разкол.
Неговото обучение по този значим въпрос залегнало в основата на вероопределението на VI Вселенски събор (681 година сл. Р. Хр.).
Преп. Максим Изповедник е бил един от най-високообразованите мъже на своето време. Той е ослепителен ценител на основните посоки на древногръцката философия, от чието идейно завещание учителите на Църквата черпели изразни средства за по-ясното и тъкмо формулиране на християнското богооткровено обучение.
Дълбоко ерудиран и обхванат от духа на светоотеческото богословие, познаващ чудесно богатото идейно наличие на Христовото обучение, духовното завещание и дълбоките корени на Църковното поверие, св. Максим се показал като плодороден християнски мъдрец и влиятелен преподавател на истините на вярата.
Днес мотив да почерпят имат всички, които носят красивите имена Aгнeca, Валери, Валерия, Максим, Максимилиян и Неофит.
1. Името Валери е латинско и значи здрав.
2. Хората с това име съчетават два противоположни характера.
3. От една страна Валери може да бъде своеволен и обичащ риска, а от друга замислен и доста уязвим.
4. Тези мъже си търсят специалност, която им разрешава да пътуват постоянно.
5. Хората с това име са доста любопитни и цялостни с позитивна сила, която им оказва помощ да основават нови другарства.
6. Единственото, на което би трябвало да се научат, е централизация, тъй като разсеяността ще им пречи, както в специалността, по този начин и в персоналния живот.
Валери има няколко имени дни:
21 Януари - Преп. Максим изповедник. Св. мчк. Неофит
7 Юни - Св. свщмчк Теодот, еп. Анкирски. Св. мчца Валерия
7 Август - Петдесетница. Св. прпмчк Дометий. Св. мчца Потамия
На 21 януари се чества и Денят на родилната помощ, прочут още като Бабинден.
От 1951 година 21 януари е разгласен за ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите, по тази причина празникът ще бъде маркиран публично и в доста лечебни заведения и АГ-отделения в страната.
Бабинден е един от огромните национални женски празници, отдаден на "бабите " – дамите, които помагали при раждане на младите булки и невести. Обредността през този ден е подчинена основно на желанието да се засвидетелстват респект и почитание към възрастните дами, които са "бабували " на родилките.
Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, само че се е запазил и по време на Възраждането е бил извънредно уважаван. Днес Бабинден губи много от обредните си традиции, само че пък се чества от по-възрастните и е обвързван с доста смях и забавление.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР