Днес Православната църква почита паметта на първоапостолите Петър и Павел.

...
Днес Православната църква почита паметта на първоапостолите Петър и Павел.
Коментари Харесай

Петровден е! 10 красиви имена черпят, а обичайте повеляват да се...

Днес Православната черква уважава паметта на първоапостолите Петър и Павел. Българите имат вяра, че светците Петър и Павел са братя близнаци. Техният празник се предшества от двуседмичен пост.

На Петровден остарял бит във всеки дом се коли най-младото пиле - " петровско пиле ". Обикновено дамите раздават част от него дружно с ябълки " петровки " в чест на светеца.

Вярва се, че св. Петър е божествен ключар и страж на райската градина. Неговият по-голям брат близнак св. Павел пуска светкавици и възпламенява снопите на равнищата. Може да провокира страшни горски пожари, градушки и наводнения.

Апостол Петър, брат на ап. Андрей, бил риболовец от гр. Капернаум на брега на Галилейското езеро. Според евангелския роман Христос повикал двамата братя да тръгнат след него и те го следвали до деня на неговото Възнесение. Еврейското име на апостола било Симон, а името Петър, което значи " камък ", му било обещано от Исус Христос. След Възнесението ап. Петър разпространявал християнството в Сирия, Кападокия, Галатия и Понт. Преданието твърди, че умрял страдалчески поради вярата си дружно с ап. Павел. В новозаветния дял на Библията са включени две съборни послания на ап. Петър, отправенип до всички християни.

Апостол Павел не е от кръга на Христовите възпитаници. Роден в Мала Азия, той бил велзевул - член на еврейска фракция, която преследвала християните. В книгата Деяния на на св. Апостоли /XIгл./ се споделя, че на път за Дамаск имал неизмеримо привидение, от което изгубил зрението си, и чул Божия глас от небето. Това събитие било повратно в живота му. Излекуван, той се покръстил и станал най-ревностния пропагандатор на християнската религия. Наречен е " деятел на езичниците ". Проповядвал в Антиохия, Киликия, Кипър, Галатея, Ефес, Атина, Македония, Коринт, Испания. Завършил живота си в Рим на 29 юни 67 година В Новия завет на Библията са поместени 14 негови послания до новопокръстени във вярата, в които коментира християнските полезности и разпоредбите на църковния живот.

Днес имен ден имат всички с имената Камен, Камена, Кремена, Павел, Павлин, Павлина, Патриция, Петрана, Петър и Преслава.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР