Днес Православната църква почита паметта на Св. Никодим Светогорец. Кратко

...
Днес Православната църква почита паметта на Св. Никодим Светогорец. Кратко
Коментари Харесай

Красиво мъжко име черпи заради Св. Никодим Светогорец

Днес Православната черква уважава паметта на Св. Никодим Светогорец.

Кратко животоописание
Св. Никодим Светогорец е православен църковен публицист от гръцки генезис. Роден е на о. Наксос. Получил образованието си в Смирна. От 1775 година се подвизавал в Св. Гора Атонска. През 1783 година приел схима и дълго време живял като пандизчия. Почти 30 години посветил на редактирането и подготовката за щемпел на класическите си писания по аскетика - св.преп. Симеон Нови Богослов, св. Григорий Палама и други подвижници. Превел и редица католически творби, в частност книгата на монаха Лоренцо Скуполи (XVII в.) " Духовна бран ". (Преведена от св. Теофан Затворник под името " Невидимата бран ", книгата добила огромна популярност).

Освен преводи, житийни, вероучителни и назидателни писания, св. Никодим Светогорец е оставил и екзегетически книги. Той е съставил тълкувания на Съборните послания и тълкувание на Посланията на св.ап. Павел. Коментарите се основават основно на творбите на Блажени Теофилакт и Екумений Трикски и съдържат голям брой забележки и подробни азбучни указатели. При работата си св. Никодим употребявал и ръкописа на митрополит Митрофан Смирненски (IX в.), открит от него в един от Атонските манастири.

Св. Никодим поразявал своите съвременници със задълбоченото си познаване на Библията, елементи от която знаел наизуст.

През 1955 година Константинополската черква причислила Никодим Светогорец към сонма на светците.

Паметта му се чества на и 1 юли, и през днешния ден. А през днешния ден имен ден имат всички мъже с красивото име Орлин.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР