Днес Православната църква почина Свети свещеномъченик Харалампий Магнезийски - Чумин

...
Днес Православната църква почина Свети свещеномъченик Харалампий Магнезийски - Чумин
Коментари Харесай

Чумин ден е! Красиви имена черпят

Днес Православната черква умря Свети свещеномъченик Харалампий Магнезийски - " Чумин ден ". Св. свещеномъченик Харалампий бил свещеник в Магнезия (ок. 85 - 198). Чества се на 10 февруари дружно със св. Порфирий, св. Атанасий Цариградски и св. мъченица Валентина.

В националните показа Св. Харалампий бил властелинът на всички заболявания. Държал ги със синджир и по своя воля ги пращал да вървят по света. Според легендите свети Харалампий е повелител и на чумата и заради тази причина денят му е именуван още " Чумин ден ".
За да умилостивят чумата, дамите месели питки, мажели ги с мед и ги раздавали на съседи и родственици. В националните показа чумата е остаряла, грозна, рошава и зла жена, която би трябвало да се изведе от селището. Затова оставяли в края на обитаемото място питка с мед, шише вино, нова забрадка, сапун, гребен и вода, с цел да се залиса, до момента в който мие косите си и ги сплита, а до момента в който се нахрани и напие - да не помни защо е слязла. За да се предпазят от неприятни заболявания, дамите не би трябвало да работят на този ден.

Единствено позволено е да омесят питка, която да занесат в църквата за освещаване. Заедно с нея се носи и мед. Смята се, че този мед е придобил лековити сили, по тази причина се пази през цялата година. Ако някой се разболее му дават от него, та по-бързо да се възвърне и да оздравее.

Св. свещеномъченик Харалампий бил свещеник в Магнезия, Мала Азия, самоуверен просветител на вярата. Изправен на съд, на вятъра бил увещаван да се поклони на идолите. Предаден на мъчения, стъргали тялото му с стоманени куки. Раните по превъзходен метод заздравявали. Мнозина езичници, като гледали твърдостта на вярата му и чудесното излекуване, повярвали и били предадени на гибел.
Осъден на посичане, св. Харалампий умрял преди мечът да го допре по времето на Септимий Север в 198 година на 113 години.

Свети Харалампий потърпевш при започване на III век при римския император Септимий Север (196-210 г.). Той бил свещеник в гр. Магнезия, в Тесалия. Без да се опасява от гонението, самоуверено проповядвал истинния Бог и се стараел да отвърне людете от поклонение на идолите. Той говорел: " Моят Цар Иисус Христос пратил пророците и апостолите, с цел да могат всички люде да се вразумят от тяхната проповед и да вървят неуклонно по пътя на правдата. Покланящите се на идоли предават душата си на гибел. А Иисус Христос посредством пророците и апостолите ни демонстрират пътя към безконечния живот, а не да вършим каузи, които принасят на душата безконечна крах ".

Езическите управляващи уловили светия свещеник и го довели при съдията, който дълго го увещавал да се поклони на идолите. Епископът уверено отказал да се отхвърли от Господа Бога и тогава го предали на страшни изтезания. Стържели тялото му с стоманени нокти, до момента в който го одрали жив, само че старецът с самообладание и геройство понасял страданието и говорел на мъчителите: " Деца, благодаря ви, дето като стържете вехтото ми тяло, обновявате моя дух, който желае да се облече в нов, безконечен живот ".

Виждайки изумителната неотстъпчивост на стареца и чудесните прояви на Божията мощ, голям брой езичници повярвали. Всички те почнали да славят същинския Бог и мнозина от тях били наказани на гибел. Чудесно изцерено от раните си, св. Харалампий призовал езичниците да схванат истината, изцерявал заболели и посредством силата Божия правел доста чудеса.

По заръка на императора той бил наказан на гибел. Когато го завели на мястото на наказването, св. Харалампий дигнал ръцете си към небето и се помолил Богу за всички люде - да им даде телесно здраве и душевно избавление, като им умножи земните плодове. " Господи, казвал той в молитвата си, - Ти знаеш, че индивидите са плът и кръв. Прости им греховете и излей Твоята берекет над всички! " След тая молитва светият дъртак предал душата си Богу, преди палачът да спусне меча върху него.

Свети свещеномъченик Харалампий потърпевш в 198 година на 113-годишна възраст.

Сведенията за Св. мъченица Валентина са доста нищожни. Известно е, че е била благочестива госпожица, живяла в покрайнините на Кесария Палестинска. Тя става жертва на гоненията против християните през 308 година при Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.). Когато мъчителите се пробват да я накарат принудително да принесе жертва в езическия храм, тя хвърля камък върху жертвеника и се обръща с тил към горящия на него огън. Тази постъпка предрешава ориста й - езичниците я обезглавяват.

Днес имен ден честват всички с имената Харалампий, Харалампи, Валентин и Валентина.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР