„Днес правителствени коментатори, социолози на повикване и посланичката ни в

...
„Днес правителствени коментатори, социолози на повикване и посланичката ни в
Коментари Харесай

Велизар Енчев: Провал във Варна - Ердоган прегази Борисов и Евросъюза

„ Днес държавни коментатори, социолози на повикване и посланичката ни в Турция шестват по медиите и хвалят до небесата геополитическия успех на Бойко Борисов. И в случай че не бе Алекс Алексиев, единствен нарекъл Ердоган деспот и окупатор, щях да допускам, че сме първият турски вилает в Европейския съюз.
Слава Богу, че Алексиев е някогашен чиновник на Централно разузнавателно управление на САЩ и никой не смее да му запуши устата. На български критик на Ердоган Би Ти Ви в никакъв случай нямаше да даде думата. Освен на военачалник Тодор Бояджиев, щедро полял с шербет дипломатическия талант на неукия ни министър председател. Колкото и да е необичайно, в „ Тази заран “ българският отдел на Централно разузнавателно управление на САЩ изнесе урок по геополитика на генералите от Държавна сигурност.

Ето обстоятелствата за варненския неуспех на Бойко Борисов:
На конференцията в резиденция „ Ексиноград “ нито един български публицист не посмя да зададе най-важния въпрос на Ердоган: Има ли териториални искания към България и в действителност ли за него Кърджали е турска територия? Това бе колосално проваляне за родното новинарство, доказващо, че свободата на словото в Турция и България е на едно равнище. Което значи, че Борисов е огледален облик на диктатора Ердоган. Който мисли противоположното, да си спомни ориста на телевизия BiT, която от естрада на свободното слово се изроди в държавен будоар.
Борисов се похвали, че самоуверено сложил пред Ердоган всички противоречиви въпроси в двустранните връзки – и за парцелите на тракийските бежанци, и за намесата на Турция във вътрешните ни каузи. Но плахо си призна, че отговорът на султана бил замайващ. Защото турските контрапретенции са чиста проба експанзия. За да признае виновността си за клането на 60 000 тракийци и прогонването на 280 000 българи, Ердоган безочливо желае да турцизираме България. Сиреч, да осеяме страната си със стотици джамии, да платим стотици милиони за пенсии на изселниците и сложим знак на тъждество сред петвековното турско иго и петгодишния Възродителен процес… Понеже нито един новинар не откри храброст да пита Ердоган що за безочливост е това, турският президент си потегли от Варна като победител във вербалния двубой с българския хазаин.
В нито един миг от варненската си аудиенция Ердоган не се отхвърли от териториалните си искания към България, Гърция и Кипър. Това бе османски пестник освен за София, Атина и Никозия, само че и за Европейския съюз, който е безпомощен да озапти един тиранин в личната си страна и агресор към съседите си.

Евросъюза капитулира пред Ердоган
Борисов се похвали, че основната цел на срещата – прекъсване на мигрантската вълна, била реализирана. Свещена елементарност! Не Европа е подвластна от Турция за бежанците! Точно противоположното – 60 % от турската търговия е с европейците. Ердоган не може да изнудва Европейски Съюз с бежанците, тъй като Брюксел за часове ще банкрутира турската стопанска система, затвори ли пазарите си за турските артикули. А и в действителност ли на турска територия има 3 милиона бежанци? Не са ли в пъти по-малко, питат от ден на ден европейски медии, с съображение съмняващи се в турската статистика, непотвърдена от нито една институция в Брюксел.
Унижение за Европа бе и отводът на Ердоган да освободи арестуваните гръцки бойци, минали по нехайство гръцко-турската граница. Като слаб възпитаник, Юнкер измънка, че е добре Турция да пусне гръцките военни преди Великден. Е, що за съюз е Европейският съюз, щом не може да освободи от турски затвор двама бойци на съюза?
Връх на дипломатическата смелост бе пледоарията на Ердоган за еврочленство. Час по-скоро би трябвало да стартира разискване на преговорните глави за присъединението ни към Евросъюза, набито съобщи турският президент. Да приказваш за отваряне на преговорни глави с Европейски Съюз, до момента в който армията ти смъква главите на кюрдите в Сирия, е скандал. Но още по-скандално бе пригласянето на Юнкер, който акламира турския поход към Брюксел. Всъщност, не запомнил ли е Юнкер отрицателната позиция на неговата ЕНП за турското еврочленство? Или си фантазира, че в оставащата му година до края на мандата му като началник на Еврокомисията ще успее да вкара Турция в Европейски Съюз през главата на Меркел, Макрон и Курц? През главата на Борисов Турция от дълго време е в Европейски Съюз.
През 1444 година, в борбата при Варна, християнските войски, водени от поляка Владислав III и унгарецът Януш Хунияди, претърпяват съкрушително проваляне от ордите на Мурад II. И България остава под турско иго.
През 2018-та полякът Доналд Туск и жителят на Люксембург Жан-Клод Юнкер още веднъж капитулираха пред турския султан във Варна. Сега обаче българите сами си изтъкаха бялото знаме “.

Велизар Енчев
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР