Днес, по време на парламентарния контрол, министърът на образованието и

...
Днес, по време на парламентарния контрол, министърът на образованието и
Коментари Харесай

Земята на закрито училище да не отива в общината, настоява министър Вълчев

Днес, по време на парламентарния надзор, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви, че до седмица ще внесе предложение в Министерския съвет, посредством което упорства земята на закритите учебни заведения да не отива към общината, а в приемащото учебно заведение. Това ще се случва даже и в случай че земите са дарени на учебното настоятелство. Измененията, които вероятно ще се създадат, са в Закона за учебното и предучилищното обучение.

Просветният министър отговори и на въпрос, обвързван с учебното заведение в село Поликраище, поради чието закриване локалните излязоха на митинги. Според Вълчев виновността за закриването образователното заведение е на неговото управление. В никакъв случай казусът не е демографски.

В селото има над 60 деца, които са на учебна възраст от 1 до 7 клас. Въпреки това, искащите да се запишат в първи клас са единствено 10. В същото време в учебното заведение учат единствено три деца от селото. Останала част от децата са от прилежащите села, в които учебните заведения са закрити. Решението да има малко възпитаници в Поликраище е на родителите, които са избрали децата им да учат в Горна Оряховица, изясни министърът.

Той уточни, че в школото няма и финансови проблеми.

"Училището има 280 дка земи, близо 14 хиляди спомагателни доходи, 5 хиляди лева получава като учебно заведение с централизация на деца от уязвими групи. Последните години бяха предоставени средства и за предпазените учебни заведения, добави Вълчев.

Основното учебно заведение ще отвори на 15 септември, макар решението на Общинския съвет в Горна Оряховица за неговото закриване. Учебното заведение ще го има, само че с условия, които би трябвало да бъдат изпълнени за една образователна година.

Ресорният министър показа, че през последните три години е отказал закриването на 8 учебни заведения, а министерството е дало в допълнение 100 милиона лв. за дребни образователни заведения и такива с централизация на деца от уязвими групи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР