Днес, по време на дебютното ѝ изстрелване, ракетата “Теран 1

...
Днес, по време на дебютното ѝ изстрелване, ракетата “Теран 1
Коментари Харесай

Тим Елис изпревари Илон Мъск като първия американец, изпратил ракета на метан в космоса

Днес, по време на дебютното ѝ изстрелване, ракетата “Теран 1 ” не съумя да влезе в орбита – само че въпреки всичко мина 100-километровата граница на Карман, разделяща земната атмосфера в космоса. Така Тим Елис, изпълнителният шеф на Релативити Спейс, изпревари Илон Мъск като първия американец, изпратил ракета на течен метан и О2 в космоса. За съпоставяне прототипите на СпейсЕкс “Старшип ” са летели само на 10-12 километрова височина, а първият орбитален полет е плануван за април.

“Теран 1 ” не е първата метанова ракета в историята на космонавтиката, достигнала космоса – това е реализирано от китайския стартъп ЛандСпейс през декември предходната година. Тогава ракетата “Чжюкуе 2 ” също съумя да навлезе в галактическото пространство, въпреки и тя също да не навлезе в орбита.

Самият Тим Елис е почитател на Илон Мъск, само че е много сериозен към него и го назовава шеговито “технологичен Тръмп ”. “Аз съм огромен почитател на СпейсЕкс. Мъск явно е талант. Той е постигнал извънредно доста. Не му пука какво мислят хората. Иска да мушка и ръга обществото, с цел да се види къде са му границите, по този начин открива, че може да огъва разпоредбите. Просто считам, че той не осъзнава какво количество щета това може да нанесе. Моят вид водачество е напълно друго ”, твърди Елис.

Подобно на Мъск, визията на Тим Елис е да доближи Марс. Но до момента в който Мъск преглежда Марс като авариен вид на човечеството ако се самоунищожим, Елис подчертава на позитивното бъдеще, в което хората ще заживеят на две планети и това ще докара до изгоди за всички. Неслучайно логото на Релативити Спейс съставлява организъм, който се дели на две – по сходен метод човешката популация ще се раздели на две и едната ще заживее на Марс.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР