Днес по света се отбелязва Международният ден на Земята. Традиционно

...
Днес по света се отбелязва Международният ден на Земята. Традиционно
Коментари Харесай

Светът отбелязва Деня на Земята

Днес по света се отбелязва Международният ден на Земята. Традиционно в честването се включват над половин милиард души от разнообразни кътчета на планетата.
Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира дейностите на повече от 12 000 сътрудници в 174 страни, ориентирани към запазване на планетата Земя и запазване на живота върху нея. Целта е да се сътвори необятна гражданска поддръжка за устойчиви и ефикасни екологични политики за развиване по целия свят.
В България Денят на Земята се отбелязва за първи път на 14 декември 1930 година по самодейност на тогавашния министър на земеделието и държавните парцели Григор Василев. Инициативата се радва на необятната поддръжка на други аграрни министри от цяла Европа. Празникът на българската земя дава мотив на уредниците да поемат самодейност за определяне Международен ден на Земята. Тази концепция намира мощна поддръжка от ръководителя на Международния аграрни институт в Рим - Де Микелис.
Денят, който е бил препоръчан, е 21-ви март - той има и астрономическа стойност, и може да задоволи всички условия на всички страни от Северното и Южното полукълбо на Земята.
За първи път Денят на Земята се отбелязва публично на 22 април 1970 година в Съединени американски щати и Канада. Милиони северноамериканци вземат участие в проява и упорстват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите цели опазването на околната среда. През 1990 година празникът е разгласен за интернационален. България се включва в отбелязването му през 1993 година Целта е да се обединят хората на планетата в отбрана на околната среда.
Първото честване на Деня на Земята се провежда от Гейлорд Нелсън - някогашен губернатор и сенатор от Уисконсин, който издига идеята за запазване на природата, и Денис Хейес - изявен студентски водач. В деянията тогава се включват повече от 20 милиона американци от всички краища на страната. Като резултат от това събитие се оформя мощно придвижване в отбрана на околната среда и са признати законите за чист въздух и чиста вода на Съединени американски щати.
България е една от първите страни, включили се към интернационалното отбелязване на Деня на Земята, почнало от 1990 година В Международния учредителен комитет за честването страната ни е показана от Благовест Сендов. Той образува Национален комитет за Деня на Земята.
На 22 април 1992 година Президентът на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за правомощие за живот на Земята. Документът е връчен на Конференцията на Организация на обединените нации за околната среда и развиването, извършена в Рио де Жанейро през юни 1992 година
Оттогава всяка година България взе участие в отбелязването на Деня на Земята.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР