Днес по маршрута Горна Оряховица – Велико Търново – Трявна

...
Днес по маршрута Горна Оряховица – Велико Търново – Трявна
Коментари Харесай

Възможност за пътуване в личния вагон-салон на цар Борис III

Днес по маршрута Горна Оряховица – Велико Търново – Трявна и назад ще пътува атракционен трен с парен локомотив и вагон от царската комбинация „ Корона експрес”.
Атракционният трен ще пътува в състав от шест пътнически вагона, като билетите бяха пуснати в предварителна продажба още през август месец. Специална атракция за пътуващите и посетителите на празничното мероприятие е ретро преносимият състав на БДЖ. Влаковата комбинация ще бъде теглена от парен локомотив № 16.27, като в състава й е включен персоналният вагон-салон на цар Борис III от „ Корона експрес”.
Ретро влакът ще потегли от гара Горна Оряховица в 11:50 часа и ще дойде на гара Трапезица в 12:07 часа, където ще престои към час. През това време всички пасажери и посетители ще имат опцията да се потопят в атмосфера от епохата на прочитането на Манифеста за оповестяване на независимостта на България, както и оповестяването на Княз Фердинанд за български цар.
След пресъздаването на историческата възстановка на гара Трапезица атракционната комбинация ще продължи своето пътешестване по маршрута си до Трявна. От гара Трявна в посока Горна Оряховица влакът ще замине в 15:00 часа.
Парният локомотив № 16.27 е създаден през 1948 година във “Wiener Lokomotivfabrik Floridsdorf”, Австрия, с заводски № 17632. По-голямата част от експлоатационния му живот минава по жп сектора Горна Оряховица – Стара Загора. Неговата оптималната градивна скорост е 80 км/ч. Интересен факт за локомотив 16.27 е това, че машината е възобновена в истинския си „ немскo/австрийски” (DR/ÖBB) тип като цветово решение, със снегоочистителен плуг, димоповдигащи щитове (крила) и други детайли. Освен 16.27 за момента в Европа има непокътната за придвижване още една машина от този вид, която се намира в Люксембург.
Първокласният вагон-салон № 050-1 е създаден през 1938 година в „ Linke Hoffman Werke-Breslau”, Германия и е персонален вагон за пътуванията на Цар Борис ІІІ. Този вагон разполага със служебна кабина с 1 легло, 4 кабини с по 2 кревати, 2 кабини с две спални с по едно легло и общ хигиеничен възел, салон с 11 места (за срещи, заседания, хранене) и склад. Вагон-салон № 050-1 е със непокътнато първокласно обзавеждане, като специфичните ламперии и дамаски са достоверни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР