Днес Павославната църква отбелязва празник, посветен на Преподобни Йоан. Той

...
Днес Павославната църква отбелязва празник, посветен на Преподобни Йоан. Той
Коментари Харесай

Голям ден е днес! Празнуват най-силните имена

Днес Павославната черква отбелязва празник, отдаден на Преподобни Йоан. Той бил възпитаник на св. Григорий Декаполит. Преподобни Йоан приел монашеско пострижение прекомерно млад и израснал под духовно управление на своя преподавател.

Когато император Лъв Армянин подхванал гонение против феновете на светите икони, преподобни Йоан бил подложен на жестоки мъчения дружно с учителя си Григорий.

След гибелта на св. Григорий преподобни Йоан станал свещеник на учредения от него манастир в Цариград.

Заради историята му през днешния ден честват всички със мощните имена Виктор и Виктория.

Интересно е да се знае, че на днешната дата се отбелязва и интернационалният ден за запазване на паметниците на културата . Този празник се чества от 1984 година. 18 април е мотив да се притегли публичното внимание във всички страни по света към полезностите на личното им и общочовешкото културно завещание и да се приобщят нови участници към напъните за опазването на паметниците на културата. България има обекти в Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО са:

Нематериално завещание: Нестинарството и хор на Бистришките баби.

Културно завещание: Боянската черква, Ивановските скални църкви, Казанлъшката гробница, Мадарският конник, Несебър - остарелият град, Рилският манастир и Свещарската гробница.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР