Днес откриха паметника на най-големия дарител на Българския червен кръст

...
Днес откриха паметника на най-големия дарител на Българския червен кръст
Коментари Харесай

Откриха паметник на най-големия дарител на Българския червен кръст

Днес откриха паметника на най-големия донор на Българския червен кръст в историята ни - австриеца Отто Биелигк. Бюстът се намира в двора на болница " Пирогов " в София - мястото, на което благодетелят е бил заровен и до 1944 година там се е издигала негова паметна плоча.


Казват, че е най-големият донор на Българския червен кръст, който историята ни познава. Отто Биелигк идва в България след Освобождението, само че бързо приема страната ни за своя втора татковина и завещава цялото си благосъстояние за щедрост.
Акад. Христо Григоров, ръководител на Български червен кръст: В момента ние се намираме върху земята, която той е дарил. Земя, върху която ние изградихме болничното заведение - първата незабавна помощ, първата санитарна авиация, първото взимане на кръв, първото милосърдно учебно заведение. Всичко това се развива с помощта на това, което този човек е направил. Симеон Сакскобурготски: Дарителите са нещо доста значимо и това е нещо, което би трябвало да се предизвиква. Човекът си отива, само че това, с което е съдействал, с цел да помогне на другите - то си е постоянно.
Неговото предпочитание е след гибелта си, да бъде заровен в двора на болничното заведение. Когато умира през 1918 година волята му е изпълнена, а на мястото се издига монумент. Следите му се губят през 1944 година.
Проф. Асен Балтов, шеф на УБСМ " Пирогов ": Днешният ден за " Пирогов " е възобновяване на една неправда. Това е било неговото предпочитание, неговите кости в този момент са тук под бюста.
Паметникът на Отто Биелигк се намира на мястото, където до момента се е издигал този на съветския доктор Николай Пирогов, чието име носи и първата незабавна болница у нас. От управлението ѝ обявиха, че той е съхранен и ще бъде инсталиран на друго място в комплекса на лечебното заведение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР