Днес отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата. Тази година

...
Днес отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата. Тази година
Коментари Харесай

Отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата

Днес означаваме Световния ден за битка с туберкулозата. Тази година той е под мотото "Време е за свят без туберкулоза! ".

През цялата седмица имаше безвъзмездни прегледи в доста лечебни заведения в страната. За Варна обезпокоителен е фактът, че вместо да понижават, случаите на заболели от туберколоза се задържат на старите равнища, оповестява Българска национална телевизия.

86 души са посетили тази седмица варненския тубдиспансер, с цел да ревизират здравния си статус. При двама от тях е открито, че са заболели от туберкулоза.

"Почти не се е трансформирала обстановката. Не се усилва, само че и не понижава туберкулозата. Туберкулозата е болест на младежите ", разяснява доцент доктор Христо Ганчев - шеф на СБАЛПФЗ-Варна.

Миналата година от заболяването във Варна са се лекували близо 120 души, двама от тях са умряли. Според експертите здравословният метод на живот е най-хубавата предварителна защита против туберкулозата.

"Все отново тя си остава едно обществено заболяване, обвързвано с беднотия, пари, хранене, метод на хранене и така нататък Питат ме има ли и богати хора заболели. Да, има. Сутрин пие кафе с цигара, не закусва, качва се на колата и отпътува. На обед е доста ангажиран, не обядва и вечерта...не яде... в последна сметка се разболява, споделя доцент доктор Ганчев.

В множеството от случаите туберкулозата визира белите дробове и по-рядко други органи. Болестта е изцяло лечима, в случай че се открие в точния момент, по тази причина профилактичните прегледи са значими, припомнят експертите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР