Днес отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. Доказано е,

...
Днес отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. Доказано е,
Коментари Харесай

Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

Днес означаваме Световния ден за битка с хепатита. Доказано е, че вирусните хепатити В и С са главните аргументи на рака на черния дроб.

По данни на Световната здравна организация в Европа 15 милиона души живеят с хепатит В и 14 милиона души с хепатит С. Повечето от тях не знаят, че са инфектирани. Мотото на тазгодишния Световен ден е "Инвестирайте в унищожаване на хепатита ". Целта е до 2030 година броят на новите хронични инфекции на хепатит В и С в световен мащаб да намалеят с 90%, а смъртните случаи с 65%. У нас се допуска, че с хепатит С са инфектирани над 77 000 души, а множеството от тях даже и не подозират, че са заболели.

По мотив Световния ден Университетската болница "Св. Иван Рилски в София " стартира акция за безвъзмездни проучвания за хепатит В и С, ориентирана към по-възрастното население, заяви ръководителят на Българското сдружение по гастроентерология проф. Красимир Антонов.

,,Граждани на възраст сред 34 и 69 година, които в предишното са били изложени на нараснал риск от заразяване с заболяването - те ще могат да бъдат изследвани гратис в нашата централна лаборатория - всеки ден от 8 до 14 ч. без събота и неделя'', обясни доктор Антонов.

От понеделник акция за проучване за хепатит, само че в разнообразни градове на страната, стартира и сдружението "Хепактив ", заяви ръководителят на организацията Силвана Лесидренска:

,,Със мобилни кабинети и личен състав от районните здравни структури стартираме в Търговище, следват Разград и Варна. През септември предстоят нови дати. Всеки, който желае да се изследва за хепатит В или С може да го направи бързо и гратис при нас'', добави тя.

От началото на годината над 650 души са се лекували от хепатит С в разнообразни лечебни заведения в страната. Лечението на един пациент коства над 35 000 лв., а успеваемостта от него е над 98%.

Здравната каса има потенциал да покрие лекуването на 5000 души годишно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР