Днес отбелязваме Световния ден на населението. Той е обявен с

...
Днес отбелязваме Световния ден на населението. Той е обявен с
Коментари Харесай

Днес е Световният ден на населението. Какво не знаем?

Днес означаваме Световния ден на популацията. Той е разгласен с решение на Организация на обединените нации във връзка раждането на петмилиардния гражданин на планетата на 11 юли 1987 година и се празнува публично от 1989 година.

Целта е да се насочи публичното внимание към проблемите, свързани с популацията, бедността, раждаемостта, фамилното обмисляне, човешките права.

Всяка година Световният ден на популацията протича под друго мото. Темата на 2020 година се основава на отбрана на здравето и правата на дамите и девойките по света, изключително по време на пандемията COVID-19. Неотдавнашно изследване на Фонда за популацията на Организация на обединените нации (UNFPA) акцентира, че в случай че блокирането продължи 6 месеца и има съществени нарушавания на здравните услуги, тогава 47 милиона дами в страни с невисок и междинен приход може да нямат достъп до модерни контрацептиви. Това от своя страна би довело до 7 милиона нежелани бременности. Отделно от това може да се следи увеличение на домашното принуждение и детските бракове.

Към 10 юли 2020 година популацията на света се пресмята на 7,797 милиарда души и при продължаващата пандемия COVID-19 се чака броят им да се усили заради непланирана бременност.

Азия е най-населеният континент, като Китай и Индия дружно съставляват към 36% от популацията на света.

Въз основа на демографските данни в света, типичният човек е 28-годишен китаец.

Най-често срещаното име в света е Мохамед.



 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР