Днес отбелязваме Световния ден на безопасността на храните. Тази година

...
Днес отбелязваме Световния ден на безопасността на храните. Тази година
Коментари Харесай

420 000 души в света умират всяка година поради консумация на замърсена храна

Днес означаваме Световния ден на сигурността на храните. Тази година той минава под девиза „ Безопасна храна за по-добро здраве “. Целта на този ден е да концентрира вниманието на обществата, политиците и държавните ръководители върху значимостта на чистата и безвредна храна за здравето на хората – деца и възрастни.

Приблизително 600 милиона души – съвсем 1 на всеки 10 души в света, се разболяват всяка година след консумация на нечиста храна и 420 000 от тях умират, сочат данни на Организация на обединените нации. Децата на възраст под 5 години са изложени на по-висок риск от недохранване и смъртност заради рискова храна. Знае се, че 40% от всички болни заради консумация на такава храна са деца тъкмо от тази възраст. 125 000 от тях умират всяка година.

Безопасността на храните, храненето и продоволствената сигурност са неразривно свързани, показват от международната организация. Небезопасната храна основава циничен кръг от болести, недохранване и непълноценно хранене, най-засегнатите от което са кърмачетата, дребните деца, възрастните и болните хора.

Степента на тежестта за публичното здраве, дължаща се на заболявания, излъчени с храна, е сравнима с тази на маларията или ХИВ/СПИН, показват от СЗО. Оттам допълват, че над 200 болести се предизвикват от консумация на храна, нечиста с бактерии, вируси, паразити или химически вещества като тежки метали.

Микробите, резистентни на антибиотици, също могат да се предават по хранителната верига посредством пряк контакт сред животни и хора или посредством околната среда. И в тази връзка – към 700 000 души умират всяка година в света точно заради инфекции, резистентни на антибиотично лекуване.

Паразитните болести, пренасяни с храна, могат да причинят както остри, по този начин и хронични здравословни проблеми. Общият планиран брой на болни от 11-те най-често срещани паразитни болести е 48,4 млн. $ годишно, а близо половината от тези заболявания се предават посредством храна, показват специалисти.

Безопасността на храните се въздейства от здравето на животните, растенията и околната среда, в която се създават, напомнят от Организация на обединените нации. Възприемането на холистичен метод – тактиката One Health, ще обезпечи по-добра система за сигурност на храните, акцентират оттова.

188 страни и една организация членка – Европейският съюз, към този момент са договорили научнообосновани рекомендации във всички области, свързани с сигурността и качеството на храните – стандартите на Codex Alimentarius, които подсигуряват, че храните са безвредни и могат да бъдат търгувани. Това е и гаранция за по-добро здраве на хората в света.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР