Днес отбелязваме Светли вторник. Съгласно поверието, на този ден се

...
Днес отбелязваме Светли вторник. Съгласно поверието, на този ден се
Коментари Харесай

На Светли Вторник почитаме Света Богородица

Днес означаваме Светли вторник. Съгласно поверието, на този ден се отдава респект на Света Богородица.
Плачейки, Божията майка остава край празния гроб на Спасителя с единственото предпочитание да разбере къде са отнесли тялото му. С тези събития се свързват и събития, които са се случили след Христовото възкресение – явяването на възкръсналия Христос на учениците и четиридесетдневното му другарство с тях на земята, преди да се възнесе на небето.
 Започва Светлата седмица Започва Светлата седмица
На втория ден след Великден съгласно православната традиция стартира Светлата седмица - време, в което се популяризират светите апостоли и Све...
През Светлата седмица се благославят светиите: в понеделник апостолите, във вторник и сряда - Богородица, архидякон Стефан и св. Андрей. На Светли четвъртък се благославят Светите апостоли Йоан и Яков, в Светли петък – Свети деятел Петър, а в Светла събота – Свети Йоан Кръстител. Неделя се назовава Томина. Тогава се уважава Свети деятел Тома, който не повярвал във Възкресението на Христос, до момента в който не го видял самичък и не пипнал раните му от гвоздеите на кръста. Когато му се явил, Иисус му споделил: " Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали ".
По време на Светлата седмица не се правят венчавки, защото това са празнични дни, отдадени на Христовото възкресение и никакви други тържества не са редни. Не се и пости. В предишното през Светлата седмица дамите наново боядисвали яйца, които раздавали. Според антично вярване, раздаването на червени яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване. Християните се поздравяват с " Христос Воскресе " до Петдесетница, когато се е родила Светата черква.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР