Днес отбелязваме Националния ден на благотворителността.За първи път той се

...
Днес отбелязваме Националния ден на благотворителността.За първи път той се
Коментари Харесай

19 октомври - Национален ден на благотворителността

Днес означаваме Националния ден на благотворителността.

За първи път той се отбелязва в България на 19-и октомври 2002 година по самодейност на фондация " Щедро сърце ". Тя е учредена в социална изгода с главен предмет на активност годишно осъществяване на национална акция за набиране на средства “Щедро сърце - Национален ден на благотворителността ”.

Датата отбелязва смисъла на благотворителността в битката с бедността – една обществена зараза, която даже и през днешния ден, в 21-ви век, продължава да разяжда всички страни по света, без значение какво е цялостното им икономическо и културно състояние.

Този ден не е единственият в годината, в който би трябвало да се сетим, че можем да помогнем на друго човешко създание – той е просто мотив да си напомним какъв брой огромен шанс имаме спрямо други, не толкоз облагодетелствани от ориста, и какъв брой е значимо да им подадем ръка в сложните моменти.

19 октомври в историята:

Събития

202 година пр.н.е. — Втора пуническа война: В Битката при Зама легионите на римския главнокомандващ Сципион Африкански разрушават нахлуващата картагенска войска, предвождана от Ханибал.
439 година — Вандалите, водени от крал Гейзерик, завладяват Картаген в Северна Африка.
1469 година — Фердинанд II Арагонски и Исабела Кастилска подписват брак, който прокарва път към обединяването на Арагон и Кастилия в една страна - Испания.
1812 година — Наполеон I с френската войска се отдръпва от Москва.
1813 година — Приключва Битката при Лайпциг, в която Наполеон Бонапарт претърпява едно от най-лошите си провали.
1903 година — В Княжество България се създават избори за 13 Обикновено Народно заседание, извоювани от ръководещата Народнолиберална партия. На изборите гласоподават 41% от гласоподавателите.
1912 година — Балканска война: Бой при Еласона - първият конфликт сред армиите на Гърция и Османската империя в хода на Балканската война.
1918 година — Създадена е Автономната руска социалистическа република на немците от Поволжието, просъществувала до 1941 година
1925 година — Започва гръцко-българския пограничен спор останал в историята с името Петрички случай.
1943 година — Изследователи в Рутгерския университет изолират първия антибиотик срещу туберкулозата - стрептомицин.
1960 година — Държавният департамент на Съединени американски щати постанова ембарго на доставките за комунистическа Куба като се изключи храни и медикаменти.
1986 година — Президентът на Мозамбик Самора Машел и други 33 пасажери умират при злополука на аероплан Ту-134 в планините на Мозамбик.
1987 година — Черния понеделник: настава борсов срив, когато промишленият показател Dow Jones пада с 22%.
1987 година — В отговор на офанзивите на Иран против кораби в Персийския залив, Военноморските сили на Съединени американски щати изваждат от строя две ирански петролни платформи.
1991 година — Земетресение с магнитуд 7,0 по Скалата на Рихтер удря Северна Италия — умират 2 000 души.
1993 година — стартират предварителни диалози сред Виетнам и Китай за споразумяване на акваториалния дебат за Тонкинския залив.
1995 година — Състои се премиерата на индийския игрален филм Любовникът ще води булката.
2007 година — Ратифицирана и призната е сегашната Конституция на Черна гора.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР