Днес отбелязваме началото на търговски дейности в проекта, надхвърлящ границите

...
Днес отбелязваме началото на търговски дейности в проекта, надхвърлящ границите
Коментари Харесай

Изпълнителните директори на ICGB: Отбелязваме нов етап в развитието на енергетиката


Днес означаваме началото на търговски действия в плана, надхвърлящ границите на България и Гърция – нов стадий в развиването на енергетиката. Това съобщи Теодора Георгиева, изпълнителен шеф на ICGB.

„ Благодарна съм на Румен Радев за неговата персонална ангажираност за довеждане докрай  на този план преди началото на отоплителния сезон ”, сподели още тя и благодари и на сътрудниците по плана, както и на хората, взели участие в градежа на терен.

„ Днес сме тук след редица провокациите. Нищо друго не се съпоставя с това да работим по този план. Започвайки работа по този план, доста хора не имаха вяра, че ще приключим работата. Това бе невероятно без мощни хора, осъзнаващи, че вършим нещо от национална значителност. Интерконекторът за мен е и персонална идея ”, добави Георгиева.

Тя напомни, че от през днешния ден имаме обезпечени доставки на газ за целия югоизточен регион. Осигуряват се по този метод и доставки до Украйна и Молдова.

1 октомври е значима дата за всички ни - през днешния ден означаваме началото на план, който надалеч надвишава границите Гърция и България. Днес навлизаме в основен стадий в развиването на енергийната система в района и подхващаме огромна стъпка напред към по-силна, по-тясно обвързвана и по-независима Европа ". Това съобщи Теодора Георгиева - изпълнителен шеф на ICGB, компанията – оператор на интерконектора от българска страна.

Въвеждането в употреба на интерконектора стартира след изключителни предизикателства и с помощта на политическата воля на държавните управления на България и Гърция, доверието и поддръжката на Европейската комисия и работата на всички в енергийния бранш, акцентира Георгиева.

" Искам да изкажа своята признателност към президента Румен Радев, който се ангажира персонално със завършването на този план преди началото на отоплителния сезон. Искам да благодаря и на госпожа фон дер Лайен за поддръжката и на енергийните сдружения на България и Гърция. Неслучайно съм казвала, че интерконекторът ще промени картата освен за България, където ще докара до енергийна самостоятелност, а и за цяла Европа ".

От през днешния ден можем да потвърдим и подсигуряваме доставките освен за България и Гърция, само че за цяла Югоизточна Европа. Можем да осигурим и доставки до Молдова и Украйна в тези извънредно сложни времена, сподели още Георгиева.

Георгиос Сатлас - изпълнителен шеф на ICGB, от гръцка страна, също изрази признателност към държавните управления на двете страни: " След като отпразнуваме триумфа през днешния ден, желая да поема уговорката за доста значими последващи стъпки - да се концентрираме върху енергийната сигурност и опазването на околната среда, тъй че планът да работи ефикасно, да оправдае вложенията на всички, които помогнаха да осигурим енергийната сигурност на Югоизточна Европа. "

По думите му всички тези старания способстваха за обезпечаване на енергийната сигурност на Европа.

Сатлас уточни, че в осъществяването на плана доста крайни периоди са били пропуснати, " както ни е в природата ". В последна сметка обаче постигнахме общата си цел. Разчитахме на силата на единството, уточни той.

В края на своето изявление Сатлас съобщи: " Ако желаете да стигнете бързо, вървете самичък, в случай че желаете да стигнете надалеч, вървете дружно ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР