Днес отбелязваме Международния ден на жестомимичните езици. Хората с увреден

...
Днес отбелязваме Международния ден на жестомимичните езици. Хората с увреден
Коментари Харесай

Международния ден на жестомимичните езици: 200 са жестовите преводачи у нас


Днес означаваме Международния ден на жестомимичните езици. Хората с повреден слух употребяват над 300 такива езика по света.

Борис Бъндев е дете на нечуващи родители, а цялото семейство на Красимира Жечева познава само езика на жестовете. За тях да са в света на глухите и да им оказват помощ да схващат протичащото се - е задача.

Двамата са едни от малко жестови преводачи у нас, които са едвам 200. А хората с друга степен на увреждане на слуха са близо 250 хиляди. Много постоянно за тях е мъчно да получат превод.

„ Болницата - това е най-трудното. Наскоро ми се случи да повеждам майка ми в болница и всички носеха маски, извадих си телефона, защото там имам приложение, което превежда диалект към текст. Докторът погледна реши, че го протоколирам и в началото се ядоса. Беше мъчно и след доста страдания се разбрахме “, показа Красимира Жечева, ръководител на Организацията на глухите в София.

Според Борис и Красимира езикът на жестовете е не по-малко хубав от този на думите, а от време на време даже има преимущества.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР