Днес отбелязваме един от най-големите християнски празници - Преображение Господне.

...
Днес отбелязваме един от най-големите християнски празници - Преображение Господне.
Коментари Харесай

Днес е Преображение Господне - денят, в който небето се отваря

Днес означаваме един от най-големите християнски празници - Преображение Господне.

На този ден Иисус Христос потвърждава божествения си генезис като се преобразява пред учениците си Петър, Яков и Йоан. Те се изкачват на Таворската планина и след молитва Иисус се преобразява. Само за момент целият бил отрупан от ослепителна светлина. За вярващите днешният ден е обвързван с вярата в положителното и в вярата за смяна.

Много от съвременниците на Иисус Христос не имат вяра в божествения му генезис и показват подозрения в учението му. Но той ги оборва и укрепва вярата на учениците си след преображението си. Празникът е уважаван още от първите години на християнството.



Традициите, които вярващите съблюдават на днешния ден, са свързани с преобразяването на природата. Сега се бере първото грозде и се раздава на семейство, близки и съседи, като преди този момент е осветено от духовник. Пет дни по-рано вярващите съблюдават пост, а в последния ден (когато означаваме Преображение Господне) се яде и риба.

Според вярващите на този ден небето се отваря, също както и на Богоявление, само че единствено малко на брой могат да видят това събитие. Прието е, че който го види, ще му се осъществен всички стремежи. На някои места Преображение Господне е границата и сред лятото и есента - слънцето понижава, денят става по-кратък, времето последователно става студено, което значи, че скоро ще бъде време за есенна сеитба.

Днешният ден е специфичен за християнството и ни припомня, че Бог е на всички места към нас.



Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР