Днес отбелязваме Деня на родилната помощ, известен още като Бабинден.

...
Днес отбелязваме Деня на родилната помощ, известен още като Бабинден.
Коментари Харесай

За избора да станеш акушерка и пътя от ромското гето до болницата

Днес означаваме Деня на родилната помощ, прочут още като Бабинден. На този ден се показва респект и благодарност към труда на акушерките и лекарите гинеколози и неонатолози.

" За всяка родилка е необходим самостоятелен метод ", сподели младата акушерка от регионалната болница " Д-р Иван Селимински " в Сливен Магдалена Симеонова пред Българска телеграфна агенция. Тя работи по специалността си малко повече от месец, само че това, което я отличава от останалите й сътрудници, е сложният път от ромското гето " Надежда " до работата в най-голямото лечебно заведение в региона.

" За този един месец съм доста задоволена от това, което правя, усещам, че съм сбъднала фантазията си, показа тя. Очаквам с неспокойствие да бъда в родилна зала и сама да повеждам раждане. "

29-годишната Магдалена през 2019 година се дипломира с доста добър триумф във Филиала на Медицинския университет - Варна в Сливен. Тя е първата висшистка от махалата от десетилетия. За завършването на образованието й - първо вечерно, а по-късно и висше, я предизвикват брачният партньор й, нейният свекър и редица другари. Към акушерството я е насочил и различен, противен за нея миг - постъпването й в болница за раждане на второто й дете. Отношението на акушерката към нея било обидно.

" Това беше измежду главните ми претекстове да избера акушерството, разяснява младата жена. Искам да трансформира това неприятно отношение към моя етнос. Аз няма да разделям хората по етнос, раса, възраст... Ще виждам на всеки като на човек, а не като етническа принадлежност или просветителна подготовка. Искам на това място да бъда потребна и за своя етнос, и за всички хора. "

Сега Магдалена има опция да приложи на процедура желанието си и се пробва да откри метод към всяка една от пациентките си. " Човек самичък взема решение на какво място да бъде и какво да работи, счита тя. Всяка родилка е характерна и към всяка би трябвало да се отнасяш друго, с цел да стигнеш до нея, да влезеш в синхрон с нея, с цел да върви раждането по-леко. Търся самостоятелен метод към всяка една, по отношение на нейния потенциал, само че никога да не бъде с негативизъм. "

Акушеро-гинекологичното поделение в сливенската регионална болница е измежду най-натоварените в регионалните градове, поради спецификата на района. Голямата централизация на ромско население подрежда региона измежду тези с висока раждаемост, най-вече млади родилки, както и проблеми, свързани с недоносени бебета, ранна бременност и други Магдалена е осведомена с тази статистика, само че от нейната човешка позиция, тя е част от нея и това е една от аргументите да избере тъкмо тази специалност, разчупвайки стандарта за ромските девойки и давайки образец за това по какъв начин има вяра те да излязат от гетото.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР