Днес отбелязваме 113 години независима България. На днешния ден през

...
Днес отбелязваме 113 години независима България. На днешния ден през
Коментари Харесай

113 години Независимост! Тържествено честване във Велико Търново

Днес означаваме 113 години самостоятелна България. На днешния ден през 1908 година в църквата " Свети 40 мъченици " във Велико Търново Княз Фердинанд за първи път прочита манифеста, с който страната ни е оповестена за без значение царство.

Старата столица по традиция е център на националните празнувания, в които се включиха президентът Румен Радев и министър председателят Стефан Янев.

Аудиовизуалният празник " Звук и светлина " е кулминационната точка на честванията.

Нямаше тържествена заря-проверка поради противоепидемичните ограничения.

По традиция тържествата във Велико Търново започнаха от църквата " Свети 40 мъченици " с тържествена литургия.

И още веднъж тук, както на историческия 22 септември 1908 беше изчетен манифестът, с който Княз Фердинанд афишира България за без значение царство.

После хората извървяха пътя до историческият рид " Царевец ", където се състоя военния обред по издигане на националния байрак. Към шествието се причисли и президентът Румен Радев, който одобри почетния строй на Националния боен университет.

В словото си президентът Румен Радев дефинира провъзгласяването на независимостта на България като дръзновен политически акт, реализиран с политическа предвидливост, храброст, само че и със силата на един убеден в себе си народ.

" На кръстопътя на нашия нов ден, дано помним, че нашите предшественици избраха дружно да градят ориста си и своето бъдеще на свободни и самостоятелни хора. Нека пазим и почитаме този свят завет. Нашата единна воля и задружни старания зависи за опазваме свободата и независимостта на родината, с цел да останат онази основа, от която да черпят религия и сили идните генерации, да живее свободна и самостоятелна България! ", съобщи президентът Румен Радев.

От крепостта " Царевец " празничното шествие мина по основната улица на града и стигна до паметника " Майка България ", където бяха поднесени венци и цветя на благодарност.

За тържествата във Велико Търново през днешния ден дойде и премиера Стефан Янев. Въпреки рестриктивните мерки и противоепидемичните ограничения и тази година във Велико Търново се събраха доста хора от цялата страна, с цел да честват дружно Независимостта.

Репортер: Зорница Илиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР