Днес отбелязваме 110 години от обявяването на Независимостта на България.

...
Днес отбелязваме 110 години от обявяването на Независимостта на България.
Коментари Харесай

Днес честваме Независимостта на България

Днес означаваме 110 години от оповестяването на Независимостта на България. Денят се празнува като формален празник на страната от 1990 година На 22 септември (5 октомври остарял стил) през 1908 година във Велико Търново с манифест на княз Фердинанд I се афишира Независимостта на България. Тя е приета от Османската империя и Великите сили напролет на 1909 г. 

Берлинският контракт от 1878 година дефинира Княжество България като васално на Османската империя, което затормозява стопанското развиване на страната и лимитира опциите й в интернационалните връзки.Мирните съглашения задължават българското княжество да се преценява с режима на капитулациите, наложени от Великите сили на Османската империя, който постанова преференциален импорт на европейските промишлени артикули и обрича развиването на българското вътрешно произвеждане.

Затова след постигането на Съединението на Източна Румелия с Княжество България напъните на българския политически хайлайф се насочват към оповестяване на самостоятелност. Благоприятни условия за това настъпват през септември 1908 година Тогава вниманието на Великите сили е ориентирано към френско-германския спор за Мароко, а Австро-Унгария се готви да анексира Босна и Херцеговина. 

В същото време в Истанбул младотурците правят прелом, а по жп-линията Одрин-Белово избухва стачка. Правителството на Александър Малинов употребява момента, конфискува жп-линията и на 22 септември 1908 в църквата " Св. Четиридесет мъченици " в Търново със специфичен манифест е провъзгласена самостоятелност на България, а княз Фердинанд I приема купата цар на България. 

Учредява се възпоменателен орден по този мотив. На идващия ден Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина. На заканите с война от страна на Османската империя, България дава отговор с военна готовност и в същото време заявява подготвеност за спокойно споразумяване. Тъй като Берлинският контракт е двойно нарушен (от София и от Виена), а Великите сили не са подготвени за огромна война, напъните се насочват към дипломатическо признание на българската самостоятелност.

Празникът се отбелязва с тържествена заря-проверка във Велико Търново, където на този ден през 1908 година в черквата " Св. Четиридесет мъченици " е оповестена независимостта на България. Мястото е определено особено, с цел да се подчертае приемствеността със средновековната българска страна. България е оповестена за царство, а княз Фердинанд I приема купата " цар на българите ".
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР