Днес отбелязваме 100 години от кончината на патриарха на българската

...
Днес отбелязваме 100 години от кончината на патриарха на българската
Коментари Харесай

Наследниците на Вазов: Разказ за тежестта на фамилната слава

Днес означаваме 100 години от кончината на патриарха на българската литература – Иван Вазов. Лобното му място се намира на един хвърлей място от Народния спектакъл, където пиесите му са били одобрявани, без да чакат ред.

Дядо Вазов е един от дребното български поети и писатели, уважаван и до момента в който е жив, и когато е минал оттатък. Не оставя директни наследници, само че по тази причина пък осемте му братя и сестри имат свои продължения.

100 години след кончината на поета, неговата 15-годишна племенница Рада не се опасява от тежестта на фамилната популярност. „ Честно казано е извънредно огромна привилегия да имат малко по-големи упования към теб, с цел да можеш да покажеш, че в действителност можеш “, сподели Рада Вазова.

Григорий Вазов също се гордее с произхода си, само че рядко приказва за това поради стандартите в обществото. Модерен план на родословие търси продължението на двете деца на Съба и Минчо Вазови, измежду които е и писателят.

Прапрапраплеменникът на Иван Вазов – Радостин Вазов уточни, че е основано едно много цялостно родословие на цялата фамилия.
Досега беше известно, че Иван Вазов написа стихове върху бележниците на татко си и отхвърля да стане търговец като него. Проф. Григорий Вазов споделя по какъв начин националният стихотворец не желал да учи и медицина:

„ Иван Вазов изрично отхвърля и тогава на негово място дефинират друго дете с името Вазов, обаче тогава другият брат – Кирил Вазов споделя: „ Ако не пратите мен, ще ви издам, че не е отишъл Иван Вазов “.

Д-р Кирил Вазов е един от първите български медици в следосвобожденска България и работи в новосъздадената ѝ войска. По случай годишнината от гибелта му, в Народния спектакъл следва връчването на литературната премия „ Иван Вазов “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР