Днес от украинските градове няма да има коридори за евакуация

...
Днес от украинските градове няма да има коридори за евакуация
Коментари Харесай

Украйна спря евакуацията на цивилни, щетите и загубите от войната вече достигат $560 милиарда

Днес от украинските градове няма да има коридори за евакуация на цивилни жители заради опасността, която съставляват съветските военни, заяви вицепремиерката Ирина Верешчук, осведоми ДПА.

Верешчук съобщи в акаунта си в канала Телеграм, че има разследваща информация за вероятни " провокации " в регионите, където има дейни бойни дейности.

Украйна от седмици упреква Русия, че саботира евакуацията на цивилни жители изключително от регионите, където украинците се опълчват интензивно на съветската инвазия. От своя страна Москва упреква Киев, че неведнъж не е съумяла да се споразумее за безвредни коридори.

Украинският вестник " Правда " цитира управляващите от разнообразни райони, съгласно които съветският обстрел продължава в разнообразни елементи на страната.

В региона към Киев е имало ракетни удари и боеве по автомагистрала. В Чернигов, в северната част на страната, украински бойци са отблъснали съветски офанзиви през нощта. Районите на Житомир и Харков също бяха ударени с ракети и бомби.

Руски медии: Кадиров е в Мариупол

Чеченският водач Рамзан Кадиров, непосредствен до съветския президент Владимир Путин, е отишъл в Мариупол, с цел да подтиква своите военни, които вземат участие в щурма на този украински град, съобщи Франс прес.

Агенция " РИА Новости " разгласява фотография, на която се вижда Кадиров да театралничи измежду тридесетина въоръжени мъже в дребна стая. А съветската телевизия популяризира фрагменти и от среща сред Кадиров и мъж, показан като съветски военачалник на име Андрей Мордичев, за който украинската войска сподели, че го е умъртвила.

Миналата седмица Кадиров съобщи, че неговите сили са завладяли кметството на Мариупол, само че след това разясни, че в действителност ставало дума за друга административна постройка в периферията на града. В средата на месеца Кадиров сподели, че хиляда чеченски доброволци са отишли в Украйна, с цел да се борят там.

Щетите и загубите от войната в Украйна към този момент доближават 560 милиарда $

Войната на Русия против Украйна до момента коства на Киев 564,9 милиарда $ под формата на вреди за инфраструктурата, загуба на стопански напредък и други фактори. Това заяви през днешния ден украинският министър на стопанската система Юлия Свириденко, представена от Ройтерс.

Боевете са развалили или разрушили 8000 км пътища и 10 млн. кв метра жилищна повърхност, уточни тя в онлайн пост.

Организация на обединените нации ще изследва опцията за преустановяване на огъня в Украйна по филантропични аргументи

Организация на обединените нации ще се стреми към определяне на " филантропично преустановяване на огъня " сред Русия и Украйна и има намерение да изпрати своя заместник-генерален секретар, отговарящ за филантропичните въпроси, в Москва и Киев, заяви през днешния ден генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, представен от Франс прес.

На конференция в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк Гутериш сподели, че е " помолил Мартин Грифитс (заместник-генерален секретар по филантропичните въпроси) неотложно да изследва с участващите в спора страни опциите за съглашения и договорености за филантропично преустановяване на огъня в Украйна ".

Попитан от публицисти за практическите аспекти на задачата, поверена на Грифитс, Гутериш посочи, че неговият заместител ще се върне от Кабул, където се намира сега, и сподели " уповавам се, че може да отиде както в Москва, по този начин и в Киев допустимо най-скоро ".

Генералният секретар на Организация на обединените нации осъди обстоятелството, че " от началото на съветската инвазия преди месец войната докара до безсмислена загуба на хиляди човешки животи, разселване на 10 милиона души, най-вече дами и деца, и редовно заличаване на сериозна инфраструктура " в Украйна. " Това би трябвало да спре ", сподели дипломатът.

Гутериш прикани също за неотложно преустановяване на огъня по филантропични аргументи, " с цел да се разреши напредъкът на сериозните политически договаряния, ориентирани към реализиране на спокойно съглашение, основано върху правилата на Устава на Организация на обединените нации ", отбелязва Ройтерс.

Миналия четвъртък Общото заседание на Организация на обединените нации одобри с голямо болшинство от 140 гласа нова необвързваща резолюция, която изисква от Русия незабавното преустановяване на нейната експанзия против Украйна.

Зеленски разгласи, че искада подписа съглашения със прилежащите страни, с цел да отбрани културата и езика на жителите от малцинствата

Украинският президент Володимир Зеленски разгласи, че желае да подписа съглашения със прилежащите страни, с цел да отбрани културата и езика на жителите от малцинствата, оповестява румънският информативен уебсайт Зиаре.

Лидерът в Киев разгласи, че желанието му се отнася до всички прилежащи страни, които имат етнически малцинства в Украйна. Сайтът отбелязва, че за първи път украинското управление предлага подобен метод.

" От почитание към езиците на прилежащите нации се интересувам от сходно съглашение, желая да го подпиша с всички прилежащи страни. Интересуват ме Русия, Унгария, Полша, Румъния и така нататък Имаме доста проблеми от исторически темперамент, имаме доста малцинства, националности и това съглашение ще бъде задоволително за запазването на тези езици в нашата страна ", съобщи Зеленски по време на изявление с самостоятелни публицисти от Русия, излъчено в Телеграм.

През 2017 година някогашният украински президент Петро Порошенко обнародва закон, ограничителен преподаването на езиците на националните малцинства в учебните заведения в Украйна, който беше подложен на критика от Румъния и други европейски страни. Румънците са третата по величина етническа общественост в Украйна, наброяваща сред 400 и 500 хиляди души, сочат данни от този интервал.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР