Днес Олаф Шолц стана деветия канцлер на Германия след Втората

...
Днес Олаф Шолц стана деветия канцлер на Германия след Втората
Коментари Харесай

Олаф Шолц положи клетва като канцлер на Германия

Днес Олаф Шолц стана деветия канцлер на Германия след Втората международна война, поставяйки началото на нова епоха за най-многолюдната страна в Европейския съюз и най-голямата стопанска система на Стария континент след 16-годишното ръководство на Ангела Меркел, заяви Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Правителството на Шолц пое властта на фона на огромни очаквания за модернизиране на Германия и битка против климатичните промени, само че е изправено пред непосредственото предизвикателство да се оправи с актуалната най-трудна фаза от коронавирусната пандемия в страната. В тази връзка президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер акцентира, че новият немски канцлер Олаф Шолц и неговото държавно управление имат " огромна отговорност " да се борят с новата вълна на коронавирусната болест в страната.
свързани новини3477преди 10 часа
Шолц беше публично назначен от президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, а по-късно се върна в Народното събрание, с цел да постави клетва. Новият канцлер, който няма религиозна принадлежност, пропусна незадължителната фраза " да ми оказва помощ Бог " от клетвата си, както направи и предшественикът на Меркел - Герхард Шрьодер.
Меркел, която към този момент не е член на Народното събрание, наблюдаваше гласуването от галерията за фенове. В началото на съвещанието депутатите станаха на крайник и я приветстваха.

По-късно през днешния ден държавното управление на Шолц ще бъде показано и ще постави клетва в Народното събрание. Довечера следва първото съвещание на новия кабинет.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР