Днес официално почва предизборната кампания на изборите за 46-то Народно събрание,

...
Днес официално почва предизборната кампания на изборите за 46-то Народно събрание,
Коментари Харесай

Днес се открива предизборната кампания: 6 711 048 избиратели ще бъдат ухажвани от 23 партии и коалиции

Днес публично почва предизборната акция на изборите за 46-то Народно заседание, които ще се произведат на 11 юли.

Те бяха планувани с декрет номер 130 на президента, оповестен в Държавен вестник на 12 май откакто 45-я парламент не можа да сформира държавно управление и се наложи президента да разпусне Народното събрание и да назначи служебно държавно управление.

В изборите за парламент ще вземат участие 23 обединения от обособени партии или обединения, които те ще търсят поддръжката на 6 711 048 души с право на глас по данни на Групово дело " ГРАО " към Министерство на регионалното развитие. Това е предварителна оценка за броя на гласоподавателите. Точната численост ще стане ясна по време на изборите. 

До 10 юни са подадени 45 231 заявления за откриване на секции в чужбина. Срокът за подаване на документи изтича на 15 юни. Най-много заявки са подадени от Турция - 16 363, Англия - 8741, Германия - 6486 и Испания - 2561. 

Хората, подали заявки за гласоподаване в чужбина, могат да гласоподават и в друга секция, а не в тази която са поискали, както и в България, в случай че решат да се върнат в страната. 

В близко време ЦИК би трябвало да утвърди техническия пример за отбрана на бюлетината. На 15 юни изтича и срокът за назначението на СИК от РИК в страната.

Основен проблем за изборите през юли се оказа машинното гласоподаване и по-точно обезпечаването на нужния брой машини. Законът може да се извърши с наличните 9600 машини за гласоподаване тъй като секциите в страната с над 299 гласоподаватели са малко над 9400. Там където има справедливи спънки обаче, законът разрешава да се гласоподава с хартиени бюлетини. В една секция не може да има по едно и също време гласоподаване с машина и с хартиени бюлетини. Очаква се доставка на още 1500 бройки машини. 

Машини за гласоподаване няма да се употребяват при гласоподаване с преносима изборна кутия, в изборни секции в лечебни заведения, домове за остарели хора и други профилирани институции за даване на обществени услуги, в изборни секции на плавателни съдове под българско знаме.

За първи път на машини ще може да се гласоподава и в изборни секции отвън страната, само че единствено в секции с предстоящ по-голям брой гласоподаватели.

Предизборната акция завършва на 9 юли, а на 10 юли е денят за размисъл. Изборите са планувани за 11 юли.  
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР