Днес обявяваме механизма за целенасочени маркетингови кампании и насърчаване на

...
Днес обявяваме механизма за целенасочени маркетингови кампании и насърчаване на
Коментари Харесай

Ангелкова: Механизмът за насърчаване на организирания туризъм ще направи България по-конкурентна дестинация

Днес разгласяваме механизма за целенасочени маркетингови акции и поощряване на директни продажби на туристически пакети за дестинация България на целеви пазари през летния сезон. Чрез него ще бъде подкрепят проведеният туризъм и страната ни като конкурентна дестинация. Като начало той е с фокус върху Черноморието за интервала 1 май-31 октомври, като ще отразява осъществените нощувки на задгранични жители в местата за настаняване от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). Това анонсира министърът на туризма Николина Ангелкова пред медии, представяйки елементи и метода на приложение на новия финансов механизъм. Той ще се реализира посредством маркетингови и рекламни акции на целеви за България входящи пазари.

Участие в срещата взеха също представители на туристическия бизнес, туристически организации и представители на работодателите, измежду които Полина Карастоянова - изпълнителен шеф на Националния ръб по туризъм, Митко Василев - основен шеф на Германо-българската индустриално-търговска камара, Красимир Станев - изпълнителен шеф на Албена АД, Добрин Иванов – заместник-председател на АИКБ, Сийка Кацарова - ръководител на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация, Константин Бояджиев - основен изпълнителен шеф на Галакси Инвестмънт Груп ООД, Любомир Стамболийски – търговски шеф на Св. св. Константин и Елена холдинг АД и други

Механизмът ще се реализира посредством социална поръчка с четири обособени позиции - пазар Германия (предвидени са като бюджет 5 млн. лева без ДДС); пазар Англия - 2,5 млн. лева.); пазар Вишеградска четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия – 3,75 млн. лева.); пазар Русия (1,25 млн. лева.). Инициативата е извънредно транспарантна и съобразена с условията на Закона за публичните поръчки и Европейската инструкция за публичните поръчки. Документацията ще бъде оповестена и в Официалния вестник на Европейски Съюз. Така отговаряме на упованията на туристическия бизнес за обезпечаване на повече средства за национална реклама, акцентира министър Ангелкова.

Тя разясни, че финансирането на механизма ще е посредством Централния републикански бюджет в размер 15 млн. лева с Данък добавена стойност и става допустимо посредством персоналната ангажираност на премиера Борисов и министър Горанов към бранша като един от предпочитаните за българската стопанска система. През август предходната година министър-председателят заяви, че 15 млн. лева с Данък добавена стойност могат да бъдат ориентирани от бюджета за стимулиране привличането на повече туристи през по-слабите летни месеци по Черноморието, подчертава министър Ангелкова.

Инициативата е извънредно значима за опазване и разширение на пазарните позиции на България като желана дестинация за проведен летен/морски туризъм. Ще бъдат определени реализатори по всяка обособена позиция, които ще изготвят съответни маркетингови действия за онлайн и офлайн реклама в партньорство с представители на туристическия отрасъл - туроператори, които реализират продажби на туристически пакети за дестинация България на посочените пазари. Планираните маркетингови действия наложително би трябвало да бъдат основани върху обстойни пазарни изследвания с фокус летните пътувания за морска почивка - идентифициране на целеви групи консуматори, на водещи туроператори и други

Предвидените суми ще бъдат усвоени единствено при потвърден резултат - растеж на проведени туристически визити през сезон лято 2020. Плащанията по договорите ще се правят 15% предплатено, а останалите 85% - след доклад от изпълнителя за съответни реализирани резултати и одобрение от възложителя. Идеята на Министерството на туризма е механизмът да се приложи пилотно за Черноморието и в случай че се окаже работещ за повишение броя на туристите, след това да се разшири. С него се чака притокът на туристи към страната ни да се усили с 200-300 хиляди, предвижда министър Ангелкова. През летния сезон - от юни до края на септември 2019 година, страната ни е посетена от над 5,4 млн. непознати туристи, уточни още тя.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР