Днес Националният Музей „Параход Радецки” отново отвори врати – обновен

...
Днес Националният Музей „Параход Радецки” отново отвори врати – обновен
Коментари Харесай

Радецки е готов за плаване - ръководителят на плаващия музей пред ФАКТИ

Днес Националният Музей „ Параход Радецки” още веднъж отвори порти – освежен и ремонтиран. Посещението му беше краткотрайно невероятно поради ремонт.

В средата на предходната година стана ясно, че параходът „ Радецки” има потребност от незабавен ремонт. За това сигнализираха от съдружие „ Словеса “ и приканиха незабавно да бъдат отпуснати средства ремонт на единствения плаващ музей в България и на Балканите. От сдружението показаха опасения още, че параходът е останал без разрешението за корабоплаване.

Последва ремонт на кораба със средства, отпуснати от Министерския съвет – към 437 хиляди лв.. Ремонтните действия бяха осъществени в Румъния, а по-късно „ Радецки” пристигна още веднъж на българска земя.

Днес параходът „ Радецки” беше още веднъж отворен за гости. От ФАКТИ се свързахме в Ива Борисова, която е началник на Националния музей „ Параход Радецки”. По нейни думи параходът е механически изправен да плава, само че като противоепидемична мярка няма да бъдат осъществявани плавания по Дунав.

„ Като музей параходът действа безусловно всеки ден. Работното му време е от 10:00 до 18:00 часа като се изключи часовете от 12:00 до 13:00 часа на обяд и 15-15:30 часа, когато затваря за дезинфекция”, сподели Ива Борисова.

Трудността на ремонта, тя разяснява: „ Изпълнителят на поръчката сподели, че е изпитвал боязън, тъй като до момента не е ремонтирал подобен транспортен съд, само че като цяло всичко мина сполучливо, всички документи, всички удостоверения са издадени и е изцяло регистриран и подготвен за корабоплаване. Единственото, което ни стопира е противоепидемичната обстановка”.

„ Като плавателно средство, параходът би трябвало да минава механически обзор на всеки пет години. В края на октомври предходната година „ Радецки” по проект е трябвало да замине за Румъния за обзор, тъй като в България няма такава корабостроителница, която може да извърши това”, добавя тя.

„ В момента в парахода можете да видите нова експозиция. Куратор на експозицията е сътрудника Михаил Симов от Националния исторически музей”, споделя ръководителя на „ Раковски”. Самата експозиция пък съставлява фотогалерия на кораба преди и след ремонта.

Ръководителят на Националния музей „ Параход Радецки” сподели още, че ремонтът е механически. „ Изцяло ремонтиран е корпусът на кораба и гребните колеса, които го задвижват. Надстройките и палубите са освежени и пребоядисани. Също по този начин корабът е интериорно освежен”, добави тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР