Днес, на Свети Дух, 51 дни след Христовото Възскресение, в

...
Днес, на Свети Дух, 51 дни след Христовото Възскресение, в
Коментари Харесай

На Свети Дух: Владиката освети кръста над Ветрен дол

Днес, на Свети Дух, 51 дни след Христовото Възскресение, в деня след Петдесетница бе осветлен новоизграденият християнски кръст над село Ветрен дол.

Големият кръст е по сходство на този, който преди години над селото си направи някогашният кмет на Варвара Георги Пенев.

Ветрендолският се намира на метри от оброчището „ Свети Дух ”, което е високо над обитаемото място.

Там през 1630 година османските завоеватели са запалили едноименната остаряла черква.

Мястото е емблематично за ветрендолци, защото едно време хората от селото са се събирали на „ Свети дух ” с цел да се избавят от наводнения при пълноводия на река Чепинска. Тази зона се явява най-високата точка наоколо до селото, споделя локалния кмет Димитър Христосков.
Във връзка с днешния празник в двора на църквата на Ветрен дол беше подготвен овчи и телешки курбан.

От там миряните се насочиха към оброчището „ Свети Дух ”, от където се открива доста хубав аспект към селото и цялата низина.

През зимата локални поданици с непринуден труд и средства прекараха и тръбопровод до святото място, където в следствие бе построена и чешма.
Новият кръст пък е висок 12 метра и беше направен от железобетон, което на процедура го прави безконечен.

Предстои да бъде инсталирано и осветяване на християнския знак в бяла лед светлина.
Стария кръст е непокътнат. Той свидетелства за това, че през годините ветрндолци са почитали извънредно доста това място.

Днес следобяд свещеник Константийски Яков в съслужение с още четирима свещеници – Йордан Василев(Септември), Любомир Чавдаров(Ветрен), Георги Пашев(В. дол) и Стефан Йорданов(секретар на пазарджишката духовна околия) и дякон Николай Ангелчов отслужиха тържествения водосвет за освещаване на светия кръст над Ветрен дол.

На водосвета участваха националният представител Даниела Малешкова, кметът на Общината Марин Рачев, неговият заместител инж. Явор Митев, шефът на Общинския съвет Кирил Тодорин, негови сътрудници от ситипарламента, членове на общинския управнически екип, кметове на кметства от Септемврийско и други

След края на църковния обред в небето бяха пуснати 9 бели гълъба като знак на почтената душа. В Библията гълъбът символизира облика на Божия Дух. Над кръста полетя и букет от бели и сини балони.

В словото си след освещаване на кръста кметът Марин Рачев описа в резюме за всички инциденти, които са съпътствали построяването на християнския знак.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР