Днес на две церемонии - в Ню Йорк и вЛос Анджелис

Днес на две церемонии - в Ню Йорк и вЛос Анджелис ...

Тази нощ връчват Златните глобуси


Днес на две церемонии - в Ню Йорк и вЛос Анджелис (у нас вече е 1 март),  ще се състои 78-ата церемония по връчване на наградите „Златен глобус“  Те ще са най-важните големи отличия  за сезона, който тази година върви с двумесечно закъснение. 

Вместо обичайното събитие с червен килим и зала пълна със звезди, тазгодишната церемония ще бъде от хибриден вид, с две водещи дами — комедийните актриси Тина Фей и Ейми Полър на двата противоположни бряга: Фей ще се появи на живо от Рейнбоу Рум в Ню Йорк; Полър от Бевърли Хилтън, както обикновено. Номинираните ще бъдат предимно по домовете си.

 

Какво са Златните глобуси?

 25-те филмови и телевизионни награди се връчват от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд — група от около 90 журналисти, известни предимно с тази церемония. Те не се припокриват с над от 9 000-те гласоподаватели на Оскарите, но поради близостта във времето (номинациите за Оскар тази година ще бъдат на 15 март), глобусите оказват влияние.

HFPA  наскоро беше в центъра на вниманието, след като две разследвания на Лос Анджелис Таймс“  посочиха  липсата на представители на черното малцинство и съответно на филми с чернокожи актьори сред номинациите за най-добри драма и комедия. За сметка на това, филми с много ниски оценки  са се оказали сред след номинираните. Доклад на New York Times също установява, че освободената от данъци организация с нестопанска цел изплаща над 3 милиона долара заплати и други обезщетения на своите членове и персонал.

За какво трябва да внимаваме?

Първата номинация на българска номинация за Златен глобус е голямо постижение, но ако младата Мария Бакалова спечели, това ще бъде историческа победа. Иначе и тази година  Нетфликс доминира, като събра впечатляващите 42 номинации.  Сред тях са биографичния филм на Дейвид Финчър от Холивуд 50-те „Манк“, който взе шест номинации, и последната съдебна драма на Аарон Соркин в „Процесът срещу Чикаго 7“  с пет.  "Номадмантия " на Hulu, с участието на Франсис Макдорманд, взе четири, а режисьорът на филма Клоуи Жао може да стане първата жена от азиатски произход, отличена в категория режисьор.  Чадуик Боузман също е фаворит, в категорията за най-добър актьор за последната си филмова роля на музикант в „Ma Rainey`s Black Bottom“ - и разбира се, Джейн Фонда ще получи наградата Сесил Б. Демил цялостен принос 

Мрачните облаци

Наградите „Златен глобус“ обикновено са Звезден празник, но тази година над тях са надвиснали два тъмни облака - единият поради трудностите при организирането на безгрижно шоу по време на пандемия, а другият - заради с нови обвинения в  съмнителни етични практики с участието на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд (HFPA), която раздава трофеите.

HFPA и продуцентската компания Dick Clark Productions удължиха договора си за излъчване с NBC през 2018-а с осем години, ката плаща на Асоциацията милиони за правата за излъчване на церемонията.

И все пак, въпросите, които повдига  „Лос Анджелис Таймс“ с информацията за участието на членове в пищни банкети и престои в скъпи хотели, бяха  са подновени на фона на твърденията за изключване на квалифицирани журналисти и плащания на обща стойност от близо 2 милиона долара от организацията на нейните членове, според финансови документи, цитирани от вестника. 

Като пример за поведение, което изглежда се разминава с журналистическата етика, „Лос Анджелис Таймс“ соми, че Paramount Network, мрежата зад сериала "Емили в Париж", е осигурила на около 30 членове на HFPA престой в петзвездния хотел Peninsula в Париж, за да популяризират филма.  В крайна сметка "Емили" се появи в „Нетфликс“ със смесени отзиви —  средната оценка на критиците и на зрителите в сайта Metacritic беше съответно 5.8 и 5.4 (от 10). Затова и последвалите 2 номинации на „Златен глобус“ бяха озадачаващи.

От сайта IMDB виждаме, че за целия награден сезон „Емили в Париж“ всичко три номинации. Две от тях — за най-добра актриса и за най-добър комедиен сериал са за „Златен глобус“. За сравнение Борат: Последващият кинофилм“, сайта има същите две номинации (плюс още една за най-добра актьор), дотук е получил общо 65 номинации и награди. От останалите филми, предложени в катекорията „най-добра комедия или мюзикъл“ „Хамилтън“ има 18 номинации, „Балът“ — 23, „Палм Спрингс“ — 34. Но „Мюзик“ - петият номиниран филм (в същите 2 категории като „Емили в Париж“) е трагичен случай. С неговия рейтинг 23/100 в IMDB и 9% в номинацията му за най-добър филм звучи като подигравка.   

 

Ими ли и други проблеми? 

Има. Друга скорошна история на „Лос Анджелис Таймс“ - която цитира пожелали анонимност членове на HFPA - също повдигна въпроси относно липсата на чернокожи представители в организацията. Въпреки че няколко черни звезди получиха номинации, критиците посочиха забележителни пропуски сред избраните тази година.

В изявление пред CNN говорител на HFPA заяви, че по отношение на плащанията на членовете си, че организацията работи "за осигуряване на отчетност и прозрачност", а също и, че признава необходимостта от привличане на представители на черната общност и други недостатъчно представени малцинства, като не изключва предстояща промяна на правилата си.

През годините водещите и наградените често са намеквали за репутацията на събитието. По време на монолога си от 2012 г. Рики Джервейс се пошегува, че „Глобусите“ са „точно като Оскарите, но без цялото това уважение“.  Веднъж покойният Робин Уилямс описа събитието като „подгряване на публиката Оскарите“.

По-сериозните критики също едва ли са нови.  Въпреки че през 90-те години NBC придобива права за излъчване и церемония получи тласък, статиите за репутациите на журналисти  и топлите взаимоотношения с някои студиа изглежда се появяват на всеки няколко години. 

И все пак „Глобусите“ не просто продължават — излъчването на раздаването им  редовно се класира като една от най-високо оценените наградни церемонии в годишния календар, обикновено изпреварена само от „Оскарите“ и златните грамофонмета „Грами“.  

Източник: segabg.com