Днес на две церемонии - в Ню Йорк и вЛос Анджелис

...
Днес на две церемонии - в Ню Йорк и вЛос Анджелис
Коментари Харесай

Тази нощ връчват Златните глобуси

Днес на две церемонии - в Ню Йорк и вЛос Анджелис (у нас към този момент е 1 март),  ще се състои 78-ата гала по връчване на премиите „ Златен глобус “  Те ще са най-важните големи отличия  за сезона, който тази година върви с двумесечно забавяне. 

Вместо нормалното събитие с червен килим и зала цялостна със звезди, тазгодишната церемония ще бъде от хибриден тип, с две водещи дами — комедийните актриси Тина Фей и Ейми Полър на двата противоположни бряга: Фей ще се появи онлайн от Рейнбоу Рум в Ню Йорк; Полър от Бевърли Хилтън, както нормално. Номинираните ще бъдат предимно по домовете си.

 

Какво са Златните глобуси?

 25-те кино и телевизионни награди се връчват от Асоциацията на задграничната преса в Холивуд — група от към 90 публицисти, известни най-вече с тази гала. Те не се припокриват с над от 9 000-те гласоподаватели на Оскарите, само че заради близостта във времето (номинациите за Оскар тази година ще бъдат на 15 март), глобусите оказват въздействие.

HFPA  неотдавна беше в центъра на вниманието, откакто две разследвания на Лос Анджелис Таймс “  посочиха  липсата на представители на черното малцинство и съответно на филми с чернокожи актьори сред номинациите за най-хубави драма и комедия. За сметка на това, филми с доста ниски оценки  са се оказали измежду след номинираните. Доклад на New York Times също открива, че освободената от налози организация с нестопанска цел изплаща над 3 милиона $ заплати и други компенсации на своите членове и личен състав.

За какво би трябвало да внимаваме?

Първата номинация на българска номинация за Златен глобус е огромно достижение, само че в случай че младата Мария Бакалова завоюва, това ще бъде историческа победа. Иначе и тази година  Нетфликс доминира, като събра впечатляващите 42 номинации.  Сред тях са биографичния филм на Дейвид Финчър от Холивуд 50-те „ Манк “, който взе шест номинации, и последната съдебна драма на Аарон Соркин в „ Процесът против Чикаго 7 “  с пет.   " Номадмантия " на Hulu, с присъединяване на Франсис Макдорманд, взе четири, а режисьорът на кино лентата Клоуи Жао може да стане първата жена от азиатски генезис, отличена в категория режисьор.  Чадуик Боузман също е любимец, в категорията за най-хубав артист за последната си кино роля на музикант в „ Ma Rainey`s Black Bottom “ - и несъмнено, Джейн Фонда ще получи премията Сесил Б. Демил повсеместен принос 

Мрачните облаци

Наградите „ Златен глобус “ нормално са Звезден празник, само че тази година над тях са надвиснали два тъмни облака - единият заради компликациите при организирането на нехайно шоу по време на пандемия, а другият - заради с нови обвинявания в  съмнителни етични практики с присъединяване на Асоциацията на задграничната преса в Холивуд (HFPA), която раздава трофеите.

HFPA и продуцентската компания Dick Clark Productions удължиха контракта си за лъчение с NBC през 2018-а с осем години, ката плаща на Асоциацията милиони за правата за лъчение на церемонията.

И въпреки всичко, въпросите, които повдига  „ Лос Анджелис Таймс “ с информацията за присъединяване на членове в обилни банкети и престои в скъпи хотели, бяха  са възобновени на фона на изказванията за изключване на квалифицирани публицисти и заплащания на обща стойност от близо 2 милиона $ от организацията на нейните членове, съгласно финансови документи, представени от вестника. 

Като образец за държание, което изглежда се разминава с журналистическата нравственос, „ Лос Анджелис Таймс “ соми, че Paramount Network, мрежата зад сериала  " Емили в Париж ", е осигурила на около 30 членове на HFPA престой в петзвездния хотел Peninsula в Париж, с цел да популяризират филма.  В последна сметка " Емили " се появи в „ Нетфликс “ със смесени мнения —  средната оценка на критиците и на зрителите в сайта Metacritic беше надлежно 5.8 и 5.4 (от 10). Затова и последвалите 2 номинации на „ Златен глобус “ бяха озадачаващи.

От уеб страницата IMDB виждаме, че за целия награден сезон „ Емили в Париж “ всичко три номинации. Две от тях — за най-хубава актриса и за най-хубав комедиен сериал са за „ Златен глобус “. За съпоставяне Борат: Последващият кинофилм “, уеб страницата има същите две номинации (плюс още една за най-хубава актьор), дотук е получил общо 65 номинации и награди. От останалите филми, препоръчани в катекорията „ най-хубава комедия или мюзикъл “ „ Хамилтън “ има 18 номинации, „ Балът “ — 23, „ Палм Спрингс “ — 34. Но „ Мюзик “ - петият номиниран филм (в същите 2 категории като „ Емили в Париж “) е трагичен случай. С неговия рейтинг 23/100 в IMDB и 9% в номинацията му за най-добър филм звучи като подигравка.   

 

Ими ли и други проблеми? 

Има. Друга скорошна история на „ Лос Анджелис Таймс “ - която цитира поискали анонимност членове на HFPA - също повдигна въпроси по отношение на неналичието на чернокожи представители в организацията. Въпреки че няколко черни звезди получиха номинации, критиците показаха забележителни пропуски измежду определените тази година.

В изказване пред CNN представител на HFPA съобщи, че по отношение на заплащанията на членовете си, че организацията работи  " за обезпечаване на отчетност и бистрота ", а също и, че признава нуждата от привличане на представители на черната общественост и други незадоволително представени малцинства, като не изключва идна смяна на разпоредбите си.

През годините водещите и наградените често са намеквали за репутацията на събитието. По време на монолога си от 2012 година Рики Джервейс се пошегува, че „ Глобусите “ са „ тъкмо като Оскарите, само че без цялото това почитание “.  Веднъж починалият Робин Уилямс разказа събитието като „ затопляне на публиката Оскарите “.

По-сериозните рецензии също надали са нови.  Въпреки че през 90-те години NBC придобива права за лъчение и церемония получи тласък, публикациите за репутациите на журналисти  и топлите взаимоотношения с някои студиа наподобява се появяват на всеки няколко години. 

И въпреки всичко „ Глобусите “ не просто продължават — излъчването на раздаването им  редовно се класира като една от най-високо оценените наградни церемонии в годишния календар, нормално изпреварена само от „ Оскарите “ и златните грамофонмета „ Грами “.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР