Днес, на 25 май, астероид, определен като потенциално опасен, приближава

...
Днес, на 25 май, астероид, определен като потенциално опасен, приближава
Коментари Харесай

Астероид със спътник приближава Земята днес ВИДЕО

Днес, на 25 май, метеорит, избран като евентуално рисков, доближава земята. Преди двадесет години американски астрономи откриват нов метеорит, който получава в каталозите означението (66391) 1999 KW4. След като изследват орбитата му, която се оказва разтеглена и също така, пресичаща орбитата на Земята, учените вписват новооткрития обект в регистъра на евентуално рисковите за планетата ни галактически тела. Астероидът е с диаметър 1,3 километра. Орбитата му го води до разстояние от 30 милиона километра от Слънцето (по-близо, в сравнение с Меркурий), а когато е най-далеч се намира на 150 милиона километра от звездата ни (по-далеч, в сравнение с Земята).

Небесното тяло се движи със скорост от 77 000 километра в час. Разположението на 1999 KW4 по отношение на планетата ни непрекъснато се трансформира.

На 25 май галактическият обект за пръв път ще се приближи до нас на разстояние 5,18 милиона километра, което почти дава отговор на 13,5 пъти по-голяма отдалеченост, в сравнение с дистанцията от Земята до Луната. По галактическите мащаби това е доста близко, само че напълно безвредно за планетата.

Докато се намира на тази отдалеченост, метеоритът ще може да бъде следен даже благодарение на любителски телескоп.

Към момента в Слънчевата система са регистрирани към 150 милиона метеорита, само че (66391) 1999 KW4 е от по-интересните – разполага със собствен личен спътник; тъкмо, както Луната обикаля към Земята. Астероидът е с форма, сплескана в полюсите, а екваториалната му част е обрамчена в самобитна планинска верига. От Земята, благодарение на телескоп, обектът ще може да се следи до 27 май. В началото доближаването метеоритът ще се вижда в района на съзвездията Кърма и Нос в южната небесна хемисфера и чак по-късно ще се появи и на северния хоризонт. Следващото такова доближаване на 1999 KW4 със Земята ще се състои през 2036 година, само че тогава дистанцията до него ще е още по-малка – 2 320 000 километра.

historynakratko

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР