Днес мюсюлманската общност у нас празнува - по-популярен като Шекер

...
Днес мюсюлманската общност у нас празнува - по-популярен като Шекер
Коментари Харесай

На Рамазан Байрам вярващите отварят сърцата и домовете си за своите близки

Днес мюсюлманската общественост у нас чества - по-популярен като Шекер Байрам . Три дни, в които вярващите отварят сърцата и домовете си за своите близки. Празник предшестван от пост, молитва и щедрост.

" Последният ден от постите е прочут като анифе или арифе – ден, в който мюсюлманите вършат питки и ги раздават, с цел да почетат паметта на умрелите си близки ", описа пред БНР Нурай Исмаилова.
" Най-характерното за този празник и щедростта и благоворителността, която се случва, ядат се доста сладки неща, желае се амнистия, целува се ръка на по-възрастните, молят се хората ", показа Исмаилова.

" Постите, които се съблюдават са на първо място духовно филтриране " , показа в " Преди всички " дългогодишният архивар Хаджи Оги Георгиев, експерт по източни антични езици и османист.

За имам Хюсеин Хабил от Районното мюфтийство в Силистра би трябвало да си постил, с цел да имаш моралното право да празнуваш . Да си се опазил освен от храната, само че да си опазил и себе си от неприятни мисли.

 Снимка: Незабравка Кирова

Не е инцидентно, че в празничните дни традицията повелява мюсюлманите да хапват повече сладки храни . С тях те награждават изстрадалото от постите тяло, зареждат и душата.

В последния ден от постите или в първия ден на Рамазан байрам се дава лепта – фитри . Всяка година цената й е друга и се дефинира съгласно стандарта на страната. Милостиня, която вярващите избират сами на кого да дадат , с цел да може да посрещне празникът наедно с тях.

А в основата на празника е молитвата - молитва за благополучие и здраве .

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР