Днес мюсюлманите по целия свят отбелязват Курбан Байрам.Това празник на

...
Днес мюсюлманите по целия свят отбелязват Курбан Байрам.Това празник на
Коментари Харесай

Mюсюлманите по целия свят отбелязват Курбан Байрам

Днес мюсюлманите по целия свят означават Курбан Байрам.

Това празник на жертвоприношението в чест на приключването на хаджа, отбелязван на 10–тия ден от месец „ зул хидж “ по мюсюлманския календар, в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим.

Самото поклонение продължава към седмица, празникът на жертвоприношението бележи една от висшите ритуални практики. Тези, които честват празника вкъщи, вършат гала, сходна на тази, която се организира на същия ден в Мека. Първо се принася в жертва агне или други жертвени животни и месото се подготвя за хранене или като подаяние на бедните. Жертвените животни се назовават още курбани – овце, кози, камили, крави и телета. Чете се специфична молитва преди жертвоприношението.

Байрамът продължава 3 или 4 дни. От по–възрастните още веднъж се желае амнистия. За признателност към Аллах, че го е дарил с благосъстояние, всеки, който има над избран брой овце, кози, крави и така нататък, би трябвало да направи курбан. Който не отглежда животни за курбан, си купува, в случай че има опция.

Една част от курбана се разпределя на нечетен брой порции и се раздава на бедните, съседи и близки.

В приветствието си по случай тазгодишния байрам основният мюфтия на България доктор Мустафа Хаджи отбелязва:

„Байрам е неповторимо преживяване на щастливи мигове дружно с близки и родственици. Най-важното обаче е, че тези моменти ни припомнят за времето, когато Пратеникът Мухаммед (с.а.с.) застана пред мюсюлманите на Арафат и произнесе прощалната си проповед. В този ден Мухаммед (с.а.с.) слага ново начало в човешката история, като споделя:

„ Цялото човечество произлиза от Адем и Хава. Арабинът не превъзхожда неарабина, нито неарабинът превъзхожда арабина; нито чернокожият превъзхожда белокожия, нито пък белокожият превъзхожда чернокожия, с изключение на с набожност и положителни каузи “.

От тези слова се схваща, че ерата на дискриминация и ненавист на етнически и породист принцип е завършила. Това, което ще избави човечеството, е добрината, която стопля сърцата както на нуждаещите се, по този начин и на тези, коитоя правят.Трудно е да се изясни щастието, което изпитва оня, който подарява и вижда насладата в очите на обществено слабия. Това е моментът, в който всички се чустват предпазени и сигурни. Това възприятие е познато единствено на тези, които са го изпитали.

Скъпи вярващи,

В нашето съвремие хората се нуждаят освен от материална, само че и от морална поддръжка, тъй като огромна част от обществото е изпаднала в духовна мизерия и мрачевина. В тези свещени дни би трябвало да намерим метод да стигнем до тези хора и да им подадем ръка.“

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР