Днес можем да си спомним за основателя на автомобилната корпорация

...
Днес можем да си спомним за основателя на автомобилната корпорация
Коментари Харесай

Според Соичиро Хонда добрите продукти се продават сами и без реклама

Днес можем да си спомним за създателя на автомобилната корпорация "Хонда Мотор " - Соичиро Хонда. Японският инженер и бизнесмен е роден на 17 ноември през 1906 година в селцето Комио, префектура Шидзуока, като най-голямото дете на Гихей Хонда и жена му Мика. Баща му е ковач, фамилията е оскъдно, само че Соичиро е възпитаван в духа на най-хубавите японски обичаи.

Той е един от знаците на японското икономическо знамение, като с помощта на новаторския си дух, бедното селско момче става основател и началник на мултимилионна и мултинационална компания. Соичиро Хонда има над 150 регистрирани патента. През 1988 година той става първият японец признат в залата на славата в Американския авто музей. Неслучайно е именуван "японския Хенри Форд ".

На 16 години Хонда напуща учебно заведение и стартира работа във компанията за ремонт на коли "Арт Шокай " в Токио. В началото работи като бавачка за децата на притежателя, само че уменията му на монтьор скоро са видяни. По-късно Хонда постоянно загатва с почитание притежателя на "Арт Шокай " - Сакакибара, от който научва доста освен за ремонта на коли, само че и за работата с клиенти и техниците. Сакакибара предизвиква и интереса му към моторните спортове. През 1923 година "Арт Шокай " стартира да създава спортни коли, като Соичиро взе участие в конструирането на модела "Къртис ", оборудван със самолетен мотор. С този модел през 1924 година, дружно с брата на Сакакибара, печелят Петото автомобилно съревнование на Япония.

През 1928 година Сакакибара му разпорежда да открие и ръководи клон на компанията в Хамамацу, покрай родното му място. Там Соичиро Хонда изявява изобретателския си гений, като не се задоволява единствено с ремонт на коли. Регистрира първият си патент, като заменя дървените спици на колелата с железни. Тази иновация има огромен триумф и му донася доста положение. По-късно е наименуван "Едисон от Хамамацу ". Продължава да взе участие в автомобилни надпревари до 1936 година, когато катастрофира тежко с по-малкия си брат на пистата Тамагава. В същото съревнование слага връх от 120 км/час.

Въпреки, че управлява клона на "Арт Шокай " с огромен триумф, ремонтът на коли към този момент не го удовлетворява и взема решение да се заеме с произвеждане. През 1936 година основава "Токай Сейки Джукогио " (Тежкопромишлена компания Токай Сейки), която създава сегменти за бутала. Сключва контракт с "Тойота ", само че първоначално среща софтуерни компликации, като от 50 сегмента единствено 3 се утвърждават. Това го кара да се запише задочно в Института на Хамамацу, където 2двегодини учи металургия. Подобрява технологията и поръчките се усилват, като служащите доближават над 2000.

По време на Втората международна война предприятието минава под контрола на страната и създава военно снаряжение и елементи за бойни самолети. През 1942 година "Тойота " купува 40% дял от "Токай Сейки " и Соичиро Хонда от президент става основен шеф. Заради войната от ден на ден дами работят в предприятието и Хонда прави непрекъснати нововъведения и автоматизации, с цел да подсигурява качеството на изделията. По молба на шефа на компанията Nippon Gakki (по-късно известна като "Ямаха "), Соичиро изобретява машина за произвеждане на самолетни витла. Към края на войната фабриката на "Токай Сейки " в Ямашита е разрушена от бомбардировките, а компанията пострадва и от огромно земетресение на 13 януари 1945 година.

След капитулацията на Япония, Соичиро продава компанията на "Тойота " и една година води необикновен живот. Докато множеството японци дават всичко от себе си във възобновяване на страна, Хонда играе шах, свири на флейта, засажда зеленчукова градина и създава уиски.

През октомври 1946 година Соичиро Хонда основава "Хонда Гиджицу Кенкюджо " (Изследователски Институт Хонда), компания профилирана в моторизиране на колела посредством слагане на дребни мотори, станали непотребни в армията. Тези колела стават доста известни и скоро компанията стартира да създава лични мотори. През 1948 година, дружно с Такео Фуджисава, Соичиро основава "Хонда Мотор " и компанията стартира да създава мотоциклети. Докато Фуджисава се заема с бизнес ръководството, Хонда се концентрира върху инженерната част.

Днес от заводите й излизат също коли с висока проходимост, плавателни съдове, електрогенератори, корабни мотори и градинарски машини.

Мотото на корпорацията е "Силата на фантазиите " (The Power of Dreams), само че създателят на компанията приживе смяташе, че положителните артикули се продават сами и без реклама. Затова множеството реклами на "Хонда " са предопределени само за английския пазар и добиват известност отвън Обединеното Кралство само посредством Интернет. Компанията поддържа традицията на ексцентрични реклами, с които да показва новите си артикули и технологии.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР