Днес многовековният Пловдив официално става Европейска столица на културата за

Днес многовековният Пловдив официално става Европейска столица на културата за ...

Големият ден настъпи! Европа цяла сега нази гледа!.

Днес многовековният Пловдив официално става Европейска столица на културата за 2019 година, предаде репортер на Plovdiv24.bg. В града се очакват хиляди посетители, които ще се докоснат до магията на този велик град. От Общината припомнят на пловдивчани и гостите на града най-важната информация за организацията на движението във връзка с официалното откриване.

Официалната част започва в 19,00 и продължава до 20,00 часа, след това програмата продължава с музикални изпълнения и съпътстващи събития в централната част. (Пълната програма - вижте ТУК.)

Автобусни линии с номера 1, 4, 6, 9, 10, 12, 21 ще се движат с делнично разписание до 00,00 часа. Маршрутът на автобусите е съобразен с местата на буферните паркинги, определение за гостите, които не са от Пловдив. Те са както следва:

Два безплатни паркинга пред административната сграда на Международен панаир и бул. "Марица" - север. Многоетажният паркинг вътре в самия панаир е платен паркинг и е отворен за желаещи. Още два безплатни паркинга ще има до зала "Колодрума" и в зоните на стадион "Пловдив". За жителите във въпросната зона ще бъдат обособени места за паркиране.

В рамките на съботния ден - от 12 часа до приключване на съпътстващите официалното откриване инициативи, в града се въвежда следната временна организация на движение на автомобили:

Забранява се преминаването по цялото протежение на бул. "Цар Борис ІІІ Обединител" - от кръстовището с бул. "Христо Ботев" до кръстовището с бул. "Шести септември";

Изходът от Стария град  и квартал "Капана" се осъществява през ул. "Фредерик Жулио Кюри" към бул. "Шести септември";

Спира се движението по ул. "Патриарх Евтимий" - източно и западно от бул. "Цар Борис ІІІ Обединител";

Ограничава се достъпът към бул. "Цар Борис ІІІ Обединител" от ул. "Граф Игнатиев" и ул. "Цанко Дюстабанов";

Забранява се паркирането на автомобили по:

ул. "Иван Вазов" от кръстовището с ул. "Авксентий Велешки" до кръстовището с ул. "Цар Асен"; ул. "Цар Асен" до кръстовището с ул. "Цанко Дюстабанов"; ул. "Д-р Г.М. Димитров" от кръстовището с ул. "Цар Асен" до кръстовището с ул. "Крали Марко" и ул. "Крали Марко".

Източник: plovdiv24.bg