Днес Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на Еврохолд

...
Днес Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на Еврохолд
Коментари Харесай

Еврохолд получи разрешение да купи българския бизнес на CEZ

Днес Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи на " Еврохолд България " АД да придобие надзор върху дъщерните сдружения на ЧЕЗ Груп в България, заяви кандидат-купувачът.

Разрешението за придобиване е посредством особено основаната Eastern European Electric Company B.V. (EEEС), 100% благосъстоятелност на " Еврохолд ". Така българската компания, профилирана в застраховането и лизинга, възнамерява да осъществя тактиката си за нахлуване на нови контролирани пазари в Югоизточна Европа и за основаване на водеща районна приютилити компания.

" Еврохолд " акцентира, че вливането на сдруженията на ЧЕЗ Груп в България в неговата конструкция ще бъде подкрепено от енергиен ръб от български и интернационалните специалисти с повече от 25 години опит в енергетиката и заемали управителни позиции в огромни енергийни предприятия в Източна Европа. Това са Гари Левсли, Дан Каталин Станку и Георги Миков. Сегашният върховен мениджмънт на ЧЕЗ България ще резервира позициите си, с цел да се подсигурява последователност в ръководството, твърди купувачът.

" Разглеждаме договорката за ЧЕЗ като стъпка към навлизането ни в енергийния бизнес и опция за диверсификация на портфолиото ни. Еврохолд има стабилен опит на контролирани пазари и в придобиването и интеграцията на нови сдружения в разнообразни браншове. През миналите 20 години сме осъществили към 30 придобивания и сме натрупали забележителна експертиза ", е представен в известието Васил Стефанов, началник " Придобивания и сливания " в " Еврохолд България ".

" Еврохолд " съобщи интерес към бизнеса на ЧЕЗ, която доставя ток на Западна България, през 2019 година след неуспеха на договорката сред чешката енергийна компания и сдружението " Инерком " на Гинка Върбакова. Договор за договорката бе подписан на 20 юни 2019 година, само че след това Комисия за защита на конкуренцията отхвърли да издаде позволение. " Еврохолд " апелира в съда и завоюва. В резултат Комисия за защита на конкуренцията си даде още време да прегледа документите и, както се схваща от днешното известие, е стигнала до смяна в позицията си.

Когато Комисия за защита на конкуренцията забрани договорката сред " Еврохолд " и ЧЕЗ преди година, главният мотив беше, че купувачът, който е притежател на " Евроинс ", предлага застраховки на " ЧЕЗ Трейд ", който пък търгува на енергийната борса.

През юни тази година в един от поредицата анонимно публикувани аудиозаписи с глас, наподобяващ прекалено много този на премиера Бойко Борисов, се чу " разпореждане ": " Раздуйте това, че вкарах КФН (Комисията за финансов контрол - бел.ред.) по " Еврохолд ", на тоя да му размажа физиономията, че не се преценява с мене, това е доста значимо ". Официално Борисов е заявявал, че не се меси в работата на регулаторите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР