Днес комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към

...
Днес комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към
Коментари Харесай

Спаси София протестира срещу имената на спирките от третата линия на метрото

Днес комисията по обучение, просвета, просвета и културно разнообразие към Столичния общински съвет е приела решение за именуване на станциите от третата линия на метрото, която се чака да бъде приключена през 2019 година, заяви сдружението " Спаси София " в профила си във ФБ.

" След като прегледахме листата, нямаше по какъв начин да не останем прекомерно неприятно сюрпризирани от част от имената. Не разбираме логиката на кръщаване, не разбираме, за какво комисията по просвета взема сходно решение, вместо комисията по превоз и не разбираме, за какво се позволяват решения, взети без да се обърне внимание на транспортната функционалност на метростанциите. Специално внимание обръщаме на следните имена:

1. Метростанция Тракия - макар, че метростанцията се намира на кръстовището на бул. Владимир Вазов и ул. Витиня, тя е кръстена Тракия. Логика напълно липсва, тъй като улица с това име съществува, само че тя е зад парк Заимов, а в случай че задачата е метростанцията да е кръстена на историко-географската област, то тогава нещата получават смешен тип, поради че в тази посока се излиза от София в посока Мизия.
2. Метростанция Театрална - въпреки името да е хубаво, нормално сходни имена носят метростанции до националния спектакъл на съответната страна.
3. Метростанция Христо Ботев - Противно на всякаква логичност трансферните станции да носят идентични имена, комисията е решила да кръсти станцията на НДК - Христо Ботев, нищо че излаз на метрото към булеварда липсва, а той се намира на 200метра от метростанцията.
4. Метростанция Мизия - сходно неразбирателство, както и с метростанция Тракия. Улица с името Мизия съществува, само че тя е надалеч от кв. Овча Купел, а в случай че задачата е кръщаване на историко-географската област, още веднъж греда - Мизия е в противоположна посока...
5. Метростанции бул. България, бул. Цар Борис III, бул. Патриарх Евтимий - до този миг нито една метростанция не носи обозначение дали е кръстена на улица или бул.. Това е изцяло ненужно усложняване на имената, което не носи изгода за пасажерите. По същия метод, по който други метростанции носят просто имената Опълченска, Константин Величков или Вардар, по този начин и тук не е належащо да има сходни обяснения.

На графиката виждате признатото през днешния ден на комисия и резултатите от анкетата, която Спаси София организира преди повече от година и която беше изпратена до Столичната община. Не разбираме за какво се позволяват толкоз недомислени, неаргументирани и противоречащи на всякаква транспортна логичност решения. Призоваваме членовете на комисията по просвета и най-много нейният ръководител – Malina Edreva да преомислят гласуваното! Госпожи и господа, имената на метростанциите би трябвало да носят транспортна информация за пасажерите, а не да бъдат плацдарм за отдаване на подправена респект на исторически персони или събития. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР