Днес, когато започва седмицата на Нобеловите награди в Швеция, в

...
Днес, когато започва седмицата на Нобеловите награди в Швеция, в
Коментари Харесай

С наградата за медицина започва Нобеловата седмица

Днес, когато стартира седмицата на Нобеловите награди в Швеция, в региона на медицината могат да бъдат отличени проучвания на нарколепсията, рака или основаването на мРНК имунизацията против ковид. Експертите за момента не виждат явен любимец за премията за мир, съобщи Агенция Франс Прес.

Наградите, връчени за първи път през 1901 година, са основани от шведския откривател и човеколюбец Алфред Нобел в наследството му от 1895 година, с цел да се отдаде респект на тези, които са " донесли най-голяма изгода на човечеството ".

Наградата за медицина е първата, която ще бъде оповестена в Стокхолм в понеделник към 11:30 ч. (09:30 ч. по Гринуич), следвана от премиите за физика във вторник, за химия в сряда и за литература в четвъртък.

Наградата за мир - най-дългоочакваната Нобелова премия и единствената, която се афишира в Осло, ще бъде връчена в петък, преди премията за стопанска система да закрие призовата седмица на 9 октомври.

През годините премията за медицина е увенчала революционни открития като откриването на рентгеновия уред, пеницилина, инсулина и проучването на човешкото ДНК.

Няколко наблюдаващи на Нобеловите награди допускат, че тази година премията може да бъде присъдена за проучване на нарколепсията и откриването на орексина - невропептид, който оказва помощ за регулирането на съня.

Тя би могла да отиде и при родените в Унгария Каталин Карико и Дрю Вайсман от Съединени американски щати за проучванията, довели непосредствено до първите мРНК ваксини за битка с Ковид-19, направени от Pfizer и Moderna.

Тяхното изобретение към този момент е притежател на голям брой огромни награди за медицина, само че в днешно време Нобеловият комитет постоянно изчаква десетилетия, с цел да връчи премиите си, с цел да се увери, че проучванията са издържали инспекцията на времето./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg