Днес изтича срокът за обществено обсъждане на публикувани териториални планове

...
Днес изтича срокът за обществено обсъждане на публикувани териториални планове
Коментари Харесай

Как заради Зелената сделка 12 000 стават безработни в Стара Загора


Днес изтича срокът за публично разискване на оповестени териториални проекти за обективен преход. В единия от тях е планувана цялостна промяна на комплекса “Марица-Изток ”, която планува до 2026 година прехвърлянето към “други браншове ” на 12 хиляди работни места от Старозагорски район. “Това значи, че 12 хиляди работещи в “Мариците ” ще би трябвало да бъдат освободени. Същевременно в същия този проект няма написана никаква друга конкретика, не се дава никаква опция за работа на тези хора ”, разясниха от Вътрешна македонска революционна организация пред сайта Kmeta.bg.

Според групировката това ще е пагубно за района и за енергийния баланс в България. Съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки, който е и български представител в Европейския парламент, от години показва общественото си противоречие към цялостния метод на Европейски Съюз към зелените политики и в частност към Зелената договорка, която също е част от казуса.

В началото на месеца министерството на енергетиката разгласява за публично разискване териториалните проекти за обективен преход (ТПСП) за областите Стара Загора, Кюстендил и Перник. Необходимо изискване за отключване на средствата по Фонда за обективен метод ФСП (1,178 млн. евро за България, от които 505 млн. евро от Многогодишната финансова рамка и 673 млн. евро от Инструмента “Следващо потомство Европейски Съюз ”) е създаването на териториални проекти за обективен преход с небосвод до 2030 г. 

Тези проекти касаят териториите от равнище NUTS3 (области), които ще са най-потърпевши от въглищния преход в идващите години. В проектите би трябвало да бъдат посочени и способи за най-ефективно превъзмогване на обществените, икономическите и екологичните провокации в съответните райони.

ТПСП за област Перник:

Като наранени от прехода се дефинират общините Перник и Радомир.

За намаляване въздействието от прехода, за област Перник се предлага реализирането на 8 интервенции (мерки, планове, схеми), обособени в три стълба. По първият препоръчан Стълб “Индустрия за устойчиви енергийни решения ”, са включени ограничения за: рекултивация на минните терени; поддръжка за МСП, фокусирани върху научноизследователската и развойната активност, проектирането и монтажа на фотоволтаични панели; поддръжка за МСП, ориентирана към съоръжения за биогаз (биометан); подкрепяне на оборудванията за произвеждане на ВЕИ и зелен водород на мястото на рекултивираните терени и подкрепяне на потреблението на водород.

По Стълб 2 “Социална поддръжка и поддръжка за заетостта ” е планувано основаването на Междурегионален център за професионално образование и обучение.

В обсега на Стълб 3 “Разнообразяване на локалната стопанска система ” се възнамеряват 2 плана, за: развиване на Индустриална и логистична зона Перник и основаване на Център за научноизследователска и развойна активност за индустрията.

ТПСП за област Кюстендил:

Като наранени от прехода се дефинират общините Бобов дол, Дупница и Кюстендил.

За намаляване въздействието от прехода, за област Кюстендил се предлага реализирането на 10 интервенции (мерки, планове, схеми), обособени в три стълба.

По първият Стълб “Индустрия за устойчиви енергийни решения ”, са включени ограничения за: рекултивация на минните терени; подкрепяне построяването на съоръжения, сглобяване и преработване на ВЕИ и нови мощности за произвеждане на енергия; поддръжка за основаването на промишлен парк за чисти технологии (с нулеви емисии); подкрепяне на фотоволтаичните паркове със уреди за предпазване на сила и/или за произвеждане на зелен водород и свързваща инфраструктура; подкрепяне потреблението на водород; поддръжка за производството и разпространяването на биогаз (биометан); поддръжка за потреблението на геотермална сила в района за търговски цели и за централно отопление.

По Стълб 2 “Социална поддръжка и поддръжка за заетостта ” е планувано основаването на Междурегионален център за професионално образование и обучение.

В обсега на Стълб 3 “Разнообразяване на локалната стопанска система ” се възнамеряват 2 плана, за: диверсификация и адаптиране на предприятията към икономическия преход  и основаване на Център за научни проучвания и нововъведения.

За ръководството на Плана е очакван районен механизъм за партньорство, посредством основаването на Областна комисия по Справедлив преход (ОКСП) – взаимна за областите Перник и Кюстендил.

ТПСП за област Стара Загора:

Като наранени от прехода се дефинират 36 общини: Стара Загора, Раднево, Гълъбово, Нова Загора, Тополовград, Харманли, Ямбол, Симеоновград, Хасково, Димитровград, Сливен, Елхово, Любимец, Казанлък, Велинград, Свиленград, Тунджа, Кърджали, Мъглиж, Гурково, Опан, Чирпан, Николаево, Павел баня, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани, Стамболово, Крумовград, Момчилград, Черноочене, Стралджа, Котел, Твърдица, Ракитово, Смолян.

За намаляване въздействието от прехода, се предлага реализирането на 9 интервенции (мерки, планове, схеми), обособени в три стълба.

По първият Стълб “Индустрия за устойчиви енергийни решения ”, са включени ограничения за: рекултивация на минните терени; скица за подкрепяне на основаването на мощности за произвеждане и/ или преработване на батерии; поддръжка за основаването на индустриални паркове за чисти технологии (с нулеви емисии); скица за подкрепяне на фотоволтаични паркове със предпазване на енергия; скица за подкрепяне на интегрираното потребление на зелен водород – широкомащабни интегрирани проекти; поддръжка за производството и разпределението на биометан и производството на сила от вятърни турбини.

По Стълб 2 “Социална поддръжка и поддръжка за заетостта ” е планувано основаването на Междурегионален център за професионално образование и обучение.

В обсега на Стълб 3 “Разнообразяване на локалната стопанска система ” се възнамеряват ограничения за: диверсификация и адаптиране на предприятията към икономическия преход и поддръжка за научни проучвания и нововъведения за МСП.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР