Днес изтича срокът, в който търговските банки трябва да вземат

...
Днес изтича срокът, в който търговските банки трябва да вземат
Коментари Харесай

Последен ден, в който търговските банки трябва да вземат решение върху всички искания за отсрочване на кредити

Днес изтича срокът, в който комерсиалните банки би трябвало да вземат решение върху всички претенции за отлагане на заеми.

По ред, одобрен от Българска народна банка, кредитополучателите имат право да изискат отлагане на вноските по заемите им за най-много шест месеца - т.е. до края на годината, а по-късно по нов погасителен проект да върнат отговорностите си.

На 22 юни изтече срокът, в който кредитополучателите можеха да заявят, че желаят разсрочване на заема си.

През почивните дни ръководителят на Банковата асоциация Петър Андронов предвижда, че ще се разсрочат към 110 000 заема или равностойността на към 8,5 милиарда лв., напомня БНР.

Според него обаче сред 10 и 15% от хората няма да могат да се върнат към постоянен режим на обслужване на отговорностите си след края на годината, когато най-късно ще влязат в действие новите погасителни проекти.

Миналата седмица Българска народна банка предизвести, че чака растеж на необслужваните заеми и даже резервира размера на антицикличния финансов буфер на 0,5 на 100 от рисковите експозиции.

Това значи, че остави повече запас в банките, с цел да посрещнат казуса освен с рисковите експозиции, само че с тези заеми, които ще изпаднат в просрочие, макар че при сключването им не са считани за рискови.

След COVID-19, дават късмет на българите да стартират на чисто без дългове
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР