Днес гражданите и гостите на Верона (на италиански: Verona) отбелязват

...
Днес гражданите и гостите на Верона (на италиански: Verona) отбелязват
Коментари Харесай

Верона пази ореола си на едно от най-романтичните места

Днес жителите и гостите на Верона (на италиански: Verona) означават празника на града. Веро̀на е административен център на едноименната провинция в район Венето, Североизточна Италия. Вѐнето (Véneto) е един от 20-те района на Ботуша. Населението му е към 4.8 милиона души, а неговата столица е Венеция. Венето през днешния ден е едни от най-богатите и индустриализирани райони в Италия. Природата, историята и архитектурата на района го трансформират в най-посещавания в страната с повече от 60 милиона туристи на година. В област Венето се намира един от най-старите университети на света - този в Падуа.

Верона се слави със своето вино, от което най-известно е правеното от монаси "Бардолино ". За доста от пътешествениците Верона е Града на Ромео и Жулиета .

Градът е учреден през 4 в. прочие Хр. В рамките на Римската империя е от 49 година пр.Хр. За стратегическото местонахождение на Верона свидетелстват античните пътища като Виа Галика, Виа Клавдия Августа и Виа Постумия, които се пресичат на територията на града, както и борбите, в които взе участие на страната на Древен Рим и като част от Римската империя. С разпадането на Западната Римска империя и с успеха на Теодорих Велики над Флавий Одоакър през 479 година стартира превъзходството на остготите в Италия. През 13-14 в. е самостоятелен град-република, ръководен от семейството Скалигери (1260-1387 г.), а по-късно е част от Венецианската република.

Старият град и центърът на актуалния град са на брега на река Адидже , покрай езерото Гарда. Със своите 410 км дължина, реката е втората по дължина река в Италия, след река По. Гарда (Lago di Garda, или Bènaco) е най-голямото езеро в Италия. Намира се в Горна Италия сред Алпите и долината на река По. Езерото е с дължина 51.6 км, широчина 17.2 км, най-голямата му дълбочина е 346 м, а междинната му дълбочина е 133.3 метра. Неговото антично име от 200 година пр.н.е. до 800 година сл.н.е. е Lacus benacus. Името произлиза от божеството Benacus. Брегът на езерото е заселен от 2000 пр.н.е. Северната част на езерото Гарда е принадлежала до 1918 година към Австро-Унгария.

Климатът във Верона е сдържан, характеризиращ се с горещи лета и студени, влажни зими. Слабо въздействие оказва и близостта на езерото Гарда. От юни до септември може да бъде доста горещо, със междинни оптимални температури от 29 градуса.

Градът впечатлява със своите барокови, готически, средновековни здания. Поради огромното историческо значение на постройките във Верона, градът е включен в Списъка на международното завещание на ЮНЕСКО. Сред забележителностите на града е живописният площад "Ербе " в центъра на града. В централната част се намират също Търговският дом (1301 г.), градската администрация (Ратуша), 83-метровата кула на Ламбертите (1172 г.), наричана още "Кулата с камбаните ", както и готическият шадраван на Веронската Мадона от 1368 година.

В Базиликата "Санта Мария - Органо " (Chiesa di Santa Maria in Organo) има и българска диря. Тя е издигната сред 6 и 8 век при ръководството на остготи и ломбарди, а от епохи принадлежи на монасите бенедиктинци. Тук е забележителната фреска на Франческо Мороне от 1505 година надпис: - "Bulgarus Bulgarorum rex ad fidem cum sua gente conversus " - " Болгарис (Богорис) цар на Българите с религия обърна своя народ ". Св. Цар Борис І Покръстител към този момент отказал се от короната е изобразен в бели одежди като бенедиктински духовник с двама видни благородници, също станали монаси, преставени и те в одежди на Бенедектинския медал - Ландулф - княз на Салерно, приключил живота си в манастира Монтекасино, и Лутвин - лотарингски граф от края на VІІ в., създател на абатството в Метлах. Друг сходен стенна живопис има единствено в манастира "Свети Яков " в Понтида, населено място в района на Ломбардия в Италия, провинция Бергамо, където в двора на манастира е нарисуван цар Борис, само че в черни отшелнически одежди на Бенедиктинския медал.

Амфитеатърът " Арена ди Верона " е основан през I век от н. е. На него са се водели гладиаторски битки и рицарски шампионати пред 20 000 фенове. Той е третият по величина амфитеатър, оживял до наши дни от древността. Днес е театрална сцена, на която са пели и доста известните български оперни артисти, като Николай Гяуров, Гена Димитрова и Райна Кабаиванска. Оперният сезон годишно притегля над 500 000 италианци и чужденци.

Къщата на Жулиета , строена през XIII век, се намира наоколо до площад "Ербе ". Била е благосъстоятелност на рода Капулети. Във вътрешния двор на къщата се намира статуя на Жулиета, направена от бронз. Може да се види и фамозният балкон, от който Жулиета се е виждала със своя обичан Ромео. Къщата на Ромео също е в готически жанр, издигната е през XIV век.

В центъра на площада на Синьорията може да се види статуя на Данте Алигери, направена от скулптора Уго Занони. Там се намират и Дворецът на правораздаването и Дворецът на градския съвет.

Верона е значим железопътен възел на страната, който свързва Италия с Австрия и Германия през прохода Бренер и Милано с Венеция, което обезпечава връзка на града с огромна част от Централна и Западна Европа. Главната жп гара "Верона Порта Нуова " обслужва над 25 милиона пасажери на година, с директни линии до Виченца - 40 минути, Падуа - 1 час, Венеция - 1.30 ч., Милано - 2 часа, и Рим - 5 часа.

Летище "Валерио Катуло " се намира на 5 км югозападно от Верона и обслужва полети от Амстердам, Букурещ, Дъблин, Франкфурт, Истанбул, Рим. До Верона има и пряк полет на wizzair от София.

Разстоянията във Верона са пешеходни по тази причина нямате потребност от карти за градския превоз.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР