Днес, европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис

...
Днес, европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис
Коментари Харесай

Еврокомисар Витянис Андрюкайтис посети УМБАЛ „Александровска“

Днес, европейският комисар по опазване на здравето и сигурност на храните Витянис Андрюкайтис посети УМБАЛ „ Александровска “. Това се случва в границите на формалната му аудиенция в България за среща с координаторите на Европейските референтни мрежи, оповестиха от болничното заведение.

Клиниката по нервни заболявания бе част от работните задължения на еврокомисаря, където е регистриран първия в България Експертен център по наследствени нервни и метаболитни болести - член на две европейски референтни мрежи /EURO-NMD и MetabЕrn/. Експертният център е финансиран и одитиран от Европейската комисия и в границите на две години получи оценка 96 от оптимални 100 точки.

В словото си шефът на болничното заведение доцент Ангелов благодари на еврокомисаря за оказаната чест и за интереса към най-старата университетска болница „ Александровска “ и акцентира, че е извънредно горделив с екипа на проф. Ивайло Търнев, който има значимо достижение в основаването на българска школа по неврогенетика на европейско ниво. Доц. Ангелов посочи, че екипът е описал тринадесет нови нозологични единици за първи път в света и е осъществил над 50 проучвателен плана, 27 от които интернационалните. Експерти от Центъра вземат участие редовно в европейски консултативни препоръки при подготовка на европейски консенсуси и всяка година показват отчети на европейски научни конгреси.

От своя страна, еврокомисарят показа, че се вълнува от мисълта, че стои до международен изобретател в лицето на проф. Търнев и акцентира, че в никакъв случай не се е съмнявал в професионализма и научните постижения на българската здравна общественост. Витянис Андрюкайтис означи, че всяка страна има усложнения от друг темперамент, само че България се е справила с провокациите, щом има учени със международен принос като проф. Търнев, чийто актив е за цяла Европа, а освен за българската страна.

Еврокомисарят изрази подготвеност да подкрепи финансирането на съществуващите пет референтни мрежи за редки патологии в България от общо 24 на територията на Европейския съюз, както и да провежда основаването на мрежа за продан на експерти и ноу-хау в региона на редките заболявания сред страните - членки на Съюза. Той акцентира, че като доктор ще работи старателно за развиването на човешкия потенциал в другите области на медицината и прикани за сплоти старания в усъвършенстването на политиките и практиките в болничното опазване на здравето на страните от Европа, един от целите на които е ограничения против емиграцията на медицински сестри и експерти.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР