Днес Европа почита жертвите на нацизма, комунизма и всички други

...
Днес Европа почита жертвите на нацизма, комунизма и всички други
Коментари Харесай

Европа се покланя пред жертвите на нацизма и комунизма

Днес Европа уважава жертвите на нацизма, комунизма и всички други тоталитарни режими - десетки милиони човешки животи, отнети от властови произвол.

23 август, прочут още като Ден на черната панделка, е избран от Европейския парламент през 2008/2009 като общоевропейски ден за паметта на жертвите на тоталитарните и властническите режими. Той се отбелязва всяка година от институциите на Европейския съюз от 2009 година насам.

Изборът на датата не е инцидентен - на 23 август 1939 година е подписан пактът Молотов-Рибентроп сред нацистка Германия и Съветския съюз, припомнят в взаимно изказване първият заместник-председател на Европейска комисия Франс Тимерманс и комисарят по правораздаването Вера Йоурова.

" С този пакт Европа затъна още по-дълбоко в един от най-мрачните интервали на своята история. Милиони хора бяха убити и генерации европейци останаха белязани. Наш дълг е да запазим имената на милионите преследвани жертви и да поддържаме паметта за тях жива. " - се споделя в обръщението.

Тимерманс и Йоурова акцентират, че това е изключително значимо, " тъй като през днешния ден, 79 години по-късно, нашите общи полезности, като човешко достолепие, съществени права, господство на закона и народна власт, още веднъж се слагат под въпрос от екстремистка, националистическа и разединяваща реторика ".

" Като пазим и предаваме паметта за жестокостите от предишното на идващото потомство европейци, ние се застраховаме против това да ги повторим и в същото време припомняме какъв брой е значимо да пазиме човешките права на всеки европейски жител. Трябва да продължим да описваме за предишното на Европа, тъй че да не позволяваме същите неточности в бъдеще. " - се споделя още в посланието.

Въпреки че краят на Втората международна война означи провалянето на нацисткия режим, доста европейци продължиха десетилетия да страдат, потискани от тоталитарни режими, показват от Европейска комисия. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР